Din cuprinsul articolului
Organismul va absorbi mai bine licopenul din roşii, substanța care te protejează de cancer, dacă le vei consuma cu o legumă-condiment.
Potrivit medicului Elena Malysheva, în combinație cu usturoiul, roşiile devin și mai utile pentru organism ca sursă de licopen antioxidant. Știința leagă utilizarea acestui antioxidant de o protecție anticancerigenă mai puternică (licopenul este considerat un mijloc de prevenire a cancerului de prostată, precum și a tumorilor mamare).
„Usturoiul dublează absorbția licopenului, care ne protejează ochii, vederea, îi protejează pe bărbați de cancerul de prostată și pe femei de cancerul de sân”, spune dr. Elena Malysheva. În plus, licopenul îmbunătățește capacitatea de regenerare a celulelor hepatice și crește apărarea organismului împotriva infecțiilor.
„Pe de altă parte, roșiile nu trebuie consumate în combinație cu alimente bogate în fier – această „combinație” interferează cu procesul de asimilare a licopenului”, explică medicul.
Conţinut nutritiv
Roșiile sunt bogate în vitamine și minerale sănătoase. Ele conțin:
vitamina C (24,7 mg la 100 g de produs);
vitamina A;
vitamina B2;
vitamina B3;
magneziu;
calciu (18 mg la 100 g);
iod;
fluor;
potasiu (427 mg la 100 g);
acid lipoic;
acid folic;
licopen;
colină;
luteină;
betacaroten.
Beneficiile medicale
Aceste legume reduc riscul apariției cancerului cutanat, de prostată, cervical, oral, faringian, esofagian, de stomac, colon, rectal, ovarian, datorită vitaminelor A și C. De asemenea, întăresc oasele, cu ajutorul vitaminei K și a calciului, excelenți factori de fortificare și regenerare a țesutului osos; astfel, licopenul este util în prevenirea osteoporozei. Nu în ultimul rând, roşiile îmbunătățesc vederea, prin intermediul vitaminei A.
Consumul regulat de roșii ajută la menținerea unei bune rezistențe a oaselor. Acest lucru este deosebit de important mai ales pentru persoanele în vârstă.
Roșiile sunt foarte eficiente pentru bolile de piele, înlătură cu ușurință acneea, ajută în cazul eczemelor, îmbunătățesc starea părului și a scalpului și pot fi folosite ca un exfoliant ușor. Toate acestea se datorează acidului ascorbic (cunoscut și sub numele de vitamina C), care are un efect antiinflamator și antibacterian pronunțat.