O dietă bogată în fructe și legume este una dintre cele mai bune metode pentru reducerea riscului de cancer și numeroase studii au demonstrat că roșiile, în special, au un efect antincancerigen puternic.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitățile Rutgers și Ohio a scos la iveală mecanismul prin care roșiile combat cancerul de sân. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Clinical Endocrinology & Metabolism.
”Avantajele unei diete bogate în roșii, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp au fost clar evidențiate de studiul nostru”, a spus cercetătoarea Adana Llanos.
”Consumarea fructelor și legumelor bogate în nutrienți esențiali, vitamine, minerale și licopen ajută la prevenirea cancerului de sân”, a adăugat Adana.
Studiul a inclus 70 de femei la menopauză, fiind un fapt cunoscut că riscul de cancer mamar crește dramatic după menopauză.
Timp de 10 săptămâni, femeile au avut o alimentație bogată în roșii și conținea cel puțin 25 de miligrame de licopen pe zi.
Cercetătorii au descoperit că dieta a dus la o creștere cu 9% a nivelului de adiponectin, un hormon care reglează nivelul grăsimilor și zahărului din sânge. Aceste descopeiri sunt foarte importante având în vedere că nivelurile crescute de zahăr și grăsimi în sânge și obezitatea cresc riscul de cancer.
În plus, roșiile sunt bogate în antioxidanți care combat cancerul eliminând radicalii liberi care pot deteriora AND-ul. Licopenul reduce, de asemenea nivelul colesterolului rău.
Un alt studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute a arătat că femeile care aveau niveluri crescute de carotenoide erau mai puțin predispuse să dezvolte cancer de sân. Carotenoidele se găsesc și în roșii și îmbunătățesc abilitățile organismului de a lupta cu tumorile.