Roșeață, mâncărime, usturime la nivelul pielii. Când sunt infecțiile pielii un semn de diabet și ce alte boli pot anunța

Descuamarea pielii, fisuri, roseata, mancarime, usturime, discomfort – toate acestea reprezinta simptome ale micozelor cutanate, afectiuni frecvente care pot afecta copiii si adultii sanatosi deopotriva.

Marea lor majoritate prezinta un aspect clasic, pentru tratarea eficienta fiind necesara in primul rand eliminarea factorilor favorizanti. Domnul doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie atentioneaza insa ca atunci cand sunt rezistente la tratament si asociate cu simptome precum slabiciune, stari gripale sau urinari frecvente, micozele cutanate pot prevesti alte afectiuni mai grave, care slabesc sistemul imunitar, caz in care este necesar diagnosticul si indrumarea medicului specialist.

Micozele cutanate reprezinta, in fapt, infectii ale pielii cu microorganisme cu o biologie simpla, dar potential patogena pentru oameni, denumite generic fungi sau ciuperci. Cheratina, o substanta care se gaseste in piele, par si unghii, este „hrana” pentru aceste ciuperci. Atunci cand exista conditii favorabile pentru cresterea lor, cum ar fi caldura, umiditate, imunitate scazuta sau utilizarea de antibiotice sistemice pe termen lung, care pot modifica echilibrul pielii, aceste ciuperci se reproduc si apoi incep sa provoace boli.

„Acest lucru nu inseamna ca ciupercile in ansamblul lor sunt daunatoare pentru organism. Ele ne afecteaza intr-un mod sau altul de-a lungul vietii noastre, colonizeaza in mod normal pielea si ajuta la pastrarea unui echilibru biologic normal. Insa in momentul in care se dezvolta in exces ele produc simptome precum descuamarea pielii, fisuri, roseata, mancarime, usturime discomfort. In multe cazuri apar la persoane sanatoase, in general in zonele expuse la frecare si umezeala precum plicile axilare, inghinale, sub sani, intre degetele de la picioare sau talpi, frecvent mucoasele genitale feminine si masculine, unghiile, si sunt agravate de transpiratie, frictiune, tratamente prelugite cu antibiotice, boli febrile”, subliniaza doctor Laurentiu Vladau.

Este, deasemenea, important de stabilit daca exista o suspiciune de boli asociate micozelor cutanate. Atunci cand sunt grave, rezistente la tratament si extinse si sunt insotite de simptome generale precum slabiciune, dureri articulare sau musculare, stari gripale, urinari frecvente, sete excesiva, tremuraturi, etc., acestea pot prevesti alte afectiuni precum diabetul si in general boli care slabesc sistemul imun. Un exemplu frecvent il reprezinta candidoza regiunii genitale barbatesti sau a mucoasei orale, care prevesteste posibilitatea diabetului zaharat.

In cazurile in care este asociata cu alte afectiuni mai grave, tratarea strict a ciupercii va duce probabil la recidiva a bolii de piele. Un alt aspect pe care trebuie sa il luam in seama este terenul pe care se dezvolta boala, respectiv zonele de frictiune expuse la umezeala.

Cum putem preveni micozele cutanate

Obiceiurile de igiena sunt importante pentru prevenirea infectiilor fungice. Iata cateva sfaturi care ar trebui urmate:

·         Uscarea corpului foarte bine dupa baie, in special in locurile in care pielea se pliaza, cum ar fi axile, zona inghinala si degetele de la picioare

·         Evitarea folosirii hainelor ude pentru perioade lungi de timp

·         Evitarea folosirii unor obiecte personale (haine, incaltaminte, piepteni, prosoape, capace) ale altor persoane

·         Atentie la starea pielii si parului animalelor de companie. Orice modificare, cum ar fi absenta parului ar trebui sa fie evaluata de un medic veterinar

·         Evitarea hainelor groase si stramte, a tesaturilor sintetice, in special in cazul lenjeriei. Este de preferat bumbacul

Cum tratam micozele cutanate

Vindecarea micozelor cutanate este posibila in urma catorva pasi necesari, de cele mai multe ori sub indrumarea medicului. In primul rand este important sa stabilim un diagnostic de infectie fungica, iar de multe ori, medicul dermatolog nu are nevoie de nici o analiza pentru a stabili acest diagnostic.

„Exista o perceptie gresita cum ca avem nevoie neaparat de analize amanuntite pentru a vedea la ce substanta este sensibila ciuperca. Aceasta analiza este de multe ori inutila in cazul adultilor imunocompetenti (cu imunitate buna), care sunt infectati cu ciuperci comune ce raspund la tratamente antifungice uzuale”, este de parere domnul doctor Laurentiu Vladau.

Deseori, pentru a invinge un adversar nu este neaparat sa il dobori si poate fi indeajuns sa ii epuizezi resursele prin care sta in picioare. Astfel, daca zonele afectate sunt uscate, expuse la lumina si aer, de multe ori ciuperca se poate vindeca singura. Evident, cremele antifungice sunt deosebit de utile si in majoritatea cazurilor duc la vindecare.

Pacientii trebuie sa ia in calcul si faptul ca o ciuperca pe un teritoriu propice si umed poate fi rezistenta la tratamentele antifungice. „De acest lucru trebuie tinut seama si reprezinta o cauza frecventa de esec al tratamentelor, de multe ori atribuit cremelor care “nu sunt bune”. Un exemplu il reprezinta ciuperca piciorului in cazul pacientilor care sufera de artrita sau deformari ale axului degetelor de la picioare (degete “incalecate”) care au nevoie de multe ori de proteze despartitoare ale degetelor si incaltamine adecvata. Alta situatie este reprezenta de ciuperca de sub sanii pacientelor obeze sau supraponderale, care tinde sa reapara frecvent dupa tratament”, a completat domnul doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie.

Totodata, micozele cutanate sunt frecvente la copii, in special in zona scutecelor. Se manifesta prin roseata, descuamare, depozite albicioase, cosuri si “brobonele”. In aceste cazuri este nevoie sa schimbam scutecul ideal dupa fiecare scaun sau urinare, sa aplicam o crema antifungica si sa continuam termen mai lung cu aplicarea unei crema bariera pentru a proteja pielea bebelusului de iritatii si transpiratie.

Asadar, nu trebuie sa ne ingrijoram, caci micozele cutanate sunt usor de tratat daca sunt diagnosticate corect. Pentru un tratament eficient trebuie in primul rand eliminati factorii favorizanti ai afectiunii, iar in cazul in care infectia este rezistenta la tratament vor fi necesare analize amanuntite recomandate de medicul specialist.

Recent Posts

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 minute ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

31 de minute ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

51 de minute ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

o oră ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

2 ore ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

2 ore ago

Citeste si: