Din cuprinsul articolului
La conferința de presă susținută în 8 octombrie a.c., cu ocazia celui de-al 13-lea Congres Romtransplant, ce are loc în perioada 8 – 9 octombrie 2024 la Hotelul Crowne Plaza din București, echipa de conducere a Asociației Romtransplant a evidențiat importanța acestui eveniment pentru specialiștii din România, atât ca mesaj științific, cât și ca alăturare cu Congresul Internațional DCD & Consensus, organizat de Societatea Europeană de Transplant (ESOT) în același loc, între 10 – 12 octombrie 2024.
Evenimentul marchează un moment important pentru colaborarea internațională în domeniul transplantului și aduce în atenție provocările și soluțiile necesare pentru îmbunătățirea sistemului de transplant din România.
Prof. Dr. Horațiu Moldovan, Președintele Asociației Romtransplant și Președintele Congresului, Șef Secție Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic de Urgență București, a subliniat importanța acestei manifestări explicând că obiectivul principal este de a promova conceptul de moarte circulatorie și de a dezvolta colaborarea internațională în domeniul transplantului.
„Acest congres este esențial din punct de vedere științific. Nu are un scop administrativ imediat, ci urmărește să clarifice conceptul de moarte circulatorie și să promoveze această idee”, a declarat Prof. Dr. Moldovan. Dânsul a evidențiat rolul Agenției Naționale de Transplant în actualizarea legislației necesare pentru implementarea acestor metode în România:
„Este datoria altor structuri, în special a Agenției Naționale de Transplant, să actualizeze legislația. Noi, prin colaborarea cu Societatea Europeană de Transplant, facem pași importanți pentru a introduce aceste tehnologii în România.”
Prof. Dr. Gabriel Oniscu, Președintele ESOT și Director al Diviziei de Chirurgie de Transplant la Institutul Karolinska din Stockholm, a subliniat importanța colaborării strânse între ESOT și Asociația Romtransplant, dar și rolul pe care îl joacă România în cadrul transplantului european.
„Organizarea Congresului internațional DCD & Consensus în aceeași săptămână cu Congresul Romtransplant demonstrează dorința noastră de a colabora și de a poziționa România pe scena europeană a transplantului.”
Prof. Oniscu a explicat că unul dintre obiectivele principale ale congresului este promovarea conceptului de donator în moarte circulatorie, o practică bine cunoscută și utilizată în multe țări europene precum Spania, Marea Britanie, Olanda și Belgia, dar care nu a fost încă implementată în România.
Donarea de organe de la donatori aflați în moarte circulatorie presupune un stop cardiac ireversibil, iar familia poate decide să ofere o nouă șansă la viață altor persoane prin acest gest de altruism.
„România are nevoie de o legislație clară și de proceduri bine definite pentru a adopta acest sistem. Prin colaborarea cu Societatea Europeană de Transplant se pot face pași importanți în această direcție”, a explicat Prof. Dr. Oniscu, adăugând că acest tip de donare ar putea crește semnificativ numărul de organe disponibile pentru transplant, salvând astfel numeroase vieți.
În cadrul conferinței de presă, Prof. Dr. Oniscu a oferit exemple din alte țări care au implementat cu succes donarea în moarte circulatorie. În Suedia, unde lucrează în prezent, numărul donatorilor a crescut cu 50% doar în ultimul an, de la introducerea acestui program.
În comparație, în Europa de Est, inclusiv în țări precum România, Ungaria, Polonia și Bulgaria, acest tip de donare este inexistent. „La est de Austria acest tip de donare aproape că nu există. Organizăm DCD & Consensus la București tocmai pentru a stimula aceste discuții și pentru a dezvolta acest program în România și alte țări din estul Europei.”
Academician Prof. Dr. Irinel Popescu, Președintele de Onoare al Asociației Romtransplant, a adus completări esențiale în discuția despre donatorii în moarte circulatorie, evidențiind atât aspectele tehnice, cât și necesitatea unei schimbări legislative pentru a asigura viabilitatea organelor donate în România. El a explicat că prelevarea de organe de la un donator în moarte circulatorie trebuie realizată foarte rapid după oprirea circulației, iar legislația în vigoare în România impune un timp de așteptare prea lung, ceea ce face ca organele să nu mai fie viabile.
De asemenea, el a adus în discuție problema consimțământului prezumat, care ar simplifica semnificativ procesul de donare în România:
„Țările care au implementat consimțământul prezumat au un avantaj clar, deoarece, în lipsa unei declarații de refuz din partea pacientului, echipa medicală poate acționa fără a cere acordul familiei. În România s-a discutat despre introducerea acestui concept, dar încă nu a fost implementat.”
Un alt moment important al conferinței de presă a fost prezentarea primului transplant hepatic realizat la Centrul Universitar Cluj de echipa condusă de Prof. Dr. Nadim Al Hajjar. Cu ajutorul unei conexiuni live, prin Zoom, echipa medicală din Cluj, alături de pacienta care a fost supusă primei intervenții de acest gen în Cluj, a împărtășit povestea de succes.
Prof. Dr. Horațiu Moldovan, Președintele Asociației Romtransplant, a subliniat importanța acestui eveniment pentru medicina românească: „Primul transplant hepatic realizat la Cluj reprezintă un pas esențial în extinderea capacităților de transplant din România. Evoluția post-operatorie a fost excelentă, iar acest succes marchează începutul unui program solid de transplant hepatic.”
Dr. Speranța Iacob, Vicepreședinte al Asociației Romtransplant, a subliniat:
„Ca Vicepreședinte al Asociației Romtransplant și Consilier ESOT pentru Europa de Est, susțin importanța colaborării internaționale și a unei abordări multidisciplinare în transplantul de organe.
A 13-a ediție a Congresului Romtransplant continuă tradiția de 27 de ani, fiind o platformă de prestigiu pentru integrarea României în Societatea Europeană de Transplant.
Organizarea în tandem cu un eveniment ESOT, după aproape 10 ani de absență, este o mare realizare, datorată sprijinului domnului Prof. Oniscu. Este vital să creștem conștientizarea și educarea în privința donării de organe în România. Avem nevoie de campanii care să sprijine donarea, mai ales că dorim să introducem un nou tip de donator.
În acest context, este important de menționat că necesarul de organe pentru transplant depășește cu mult numărul actual de proceduri efectuate. Este imperios necesar să creștem numărul acestor intervenții, având în vedere că în prezent funcționează in Romania trei centre de transplant hepatic și renal.”
Conferința de presă s-a încheiat cu speranța că aceste discuții vor duce la progrese semnificative în domeniul transplantului în România, contribuind la salvarea cât mai multor vieți prin extinderea posibilităților de donare și modernizarea procedurilor existente.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…