Sari la conținut

Românii vor putea beneficia de un nou tip de concediu medical

concediu medical
Sursă foto: Doctorul Zilei
plafonarea plății zilelor de concediu medical

Din cuprinsul articolului

Un nou concediu medical plătit ar putea fi acordat dacă parlamentarii vor vota favorabil propunerea legislativă aflată în dezbatere la Camera Deputaților, după ce a fost votată în Senat.

Proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară propune legislația privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Astfel, pe lângă tipurile de concediu medical prevăzute de legislație, se mai adaugă și cel  pentru participanții la studii clinice. De asemenea, se va introduce și dreptul la acest tip de concediu pentru însoțitorii persoanelor cu handicap.

Proiectul de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Actul normativ a primit propunere de adoptare din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Măsura se aplică „pentru persoana care participă ca subiect în cadrul unui studiu clinic organizat potrivit legii”. Acest concediu medical se va acorda chiar dacă persoana fizică participă în calitate de primitor al unui medicament pentru investigație clinică sau în calitate de participant în grupul de control, potrivit evz.ro.

Deputații au făcut această adăugire pentru că scopul studiilor clinice este de a descoperi sau verifica efectele clinice, farmacologice sau farmacodinamice ale unui produs de investigat. De asemenea, se urmărește determinarea reacțiilor adverse ale produsului studiat în vederea evaluării siguranței și eficacității sale.

Care va fi durata noului tip de concediu

Persoanele fizice vor avea dreptul la concediu medical și indemnizație pentru o durată de 45 de zile calendaristice într-un interval de un an. Aceasta indiferent dacă solicitantul este primitor al unui medicament pentru investigație clinică sau participant în grupul de control. Indemnizația pe care o vor primi va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie votat de plenul Camerei Deputaților, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Senatul a adoptat mai multe modificări la legislația care prevede tipurile de concediu medical. Astfel, s-a introdus posibilitatea persoanelor care însoțesc persoane cu handicap la evaluări medicale, analize sau alte investigații de a solicita concediu medical.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel