Sari la conținut

Românii vor beneficia de terapia durerii. Care sunt condiţiile?

Sursă fot: Freepik.com

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii care prevede că persoanele asigurate vor avea dreptul la servicii medicale pentru „terapia durerii”.

Terapia durerii este o ramură medicală ce reunește diferite specialități, de la neurologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie, până la radiologie și recuperare medicală.

Cine sunt beneficiarii şi când este se recomandă?

Serviciile medicale pentru terapia durerii sunt un ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, cu dureri acute sau dureri cronice. Scopul lor este îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienților prin controlul/înlăturarea durerii.

„Când vorbim despre terapia durerii, ne referim la durerea cronică, iar investigația acesteia este, de cele mai multe ori, extrem de minuțioasă. Implică, pe de-o parte, echipe medicale multidisciplinare, medici de diferite specializări, care caută cele mai bune soluții terapeutice.

Pe de altă parte, terapia durerii presupune o întreagă paletă de tratamente care, multe dintre ele, nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări. Vorbim despre costuri, unele dintre ele mari sau chiar foarte mari, pe care pacienții nu le pot suporta.

Și mă refer la investigații pe care nu le faci doar o singură dată și, gata, ți-a trecut durerea. Terapia este de lungă durată”, a explicat Radu Gănescu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Cronice pentru „Adevărul”.
Foto: Lucian Ioniță

Ce prevede noua lege?

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc este iniţiatoarea propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin care se introduce dreptul pacienţilor la terapia durerii.

Din punctul ei de vedere, un om are dreptul să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie medicală sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care va fi supus.

În cuprinsul noului act normativ, se prevede că Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie şi Ministerul Educaţiei elaborează strategia privind formarea profesională a profesioniştilor și strategia privind educarea pacienţilor, potrivit capital.ro.

În prezent, România are nevoie de cadre medicale care să fie special instruite pentru această specialitate şi care să dezvolte acest domeniu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel