Sari la conținut

Românii, tot mai nemulţumiţi de calitatea serviciilor medicale, deşi plătesc tot mai mulţi bani la asigurările de sănătate (SONDAJ)

Foto: arhiva Doctorul Zilei

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenţia că tot mai mulţi români, deşi se plătesc tot mai mulți bani pentru asigurările de sănătate, sunt tot mai nemulțumiți de serviciile medicale pe care le primesc.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii cinci ani valoarea contribuțiilor plătite de români pentru asigurările de sănătate aproape s-a dublat, de la 26 de miliarde de lei în 2018, la 42 de miliarde sumă bugetată pentru 2023.

Sumele încasate de CNAS de la asigurați reprezintă 77% din bugetul total al instituției, prin care se plătesc serviciile medicale din spitale.

Serviciile medicale sunt din ce în ce mai scumpe

Cu toate că serviciile medicale sunt din ce în ce mai scumpe, iar pacienții plătesc sume tot mai mari, domeniul sănătății este unul în care se reclamă numeroase abuzuri și drepturi încălcate.

Conform unui sondaj realizat de FACIAS, printre drepturile cele mai frecvent încălcate se numără „dreptul la ocrotirea sănătății”.

Peste 70% dintre cei care au răspuns întrebărilor FACIAS consideră că acest drept le-a fost încălcat, fie prin calitatea serviciilor prestate, fie prin absența lor sau faptul că, deși aveau o urgență, au fost tratați cu întârziere.

 

Pupitrul asistentelor” este locul în care sunt monitorizate permanent informațiile despre starea pacienților, atât prin intermediul aparatelor la care bolnavii sunt conectați, cât și audio-video

„Vedem în practică faptul că, deși au cotizat sume importante la bugetul asigurărilor de sănătate, de multe ori pacienții nu pot beneficia de asistență medicală atunci când au nevoie, pentru servicii medicale decontate de CNAS existând liste de așteptare extrem de lungi.

Ce poate face un pacient în acest caz? Ce se întâmplă cu toți banii pe care i-a plătit în decursul anilor? Acestea sunt întrebări la care autoritățile trebuie să răspundă cât mai repede”, se precizează într-un comunicat al Fundaţiei.

Ce este şi cât costă o asigurare de sănătate de stat

Conform prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, toți angajatorii au obligația să plătească, în baza unui contract de muncă, sumele aferente contribuției asigurărilor de sănătate ale tuturor angajaților, care au dreptul, în acest fel, la pachetul de bază de servicii medicale oferite de statul român.

Asigurarea medicală de stat, denumită CASS (n.n. – Contribuţii de Asigurări Sociale de Sănătate), este una dintre cele trei contribuții obligatorii pe care orice cetățean al României care este angajat cu contract de muncă este obligat să le plătească. De asemenea, și angajatorii au aceeași obligație lună de lună, potrivit libertatea.ro.

Codul fiscal în vigoare prevede că orice persoană care vrea să beneficieze de o asigurare medicală în sistemul medical public o poate face pe o perioadă de 12 luni și va trebui să plătească o contribuție în cuantum de 10% din șase salarii minime brute.

Concret, luând în considerare faptul că, începând de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie a fost mărit de la 2.550 de lei, la 3.000 de lei, cei care beneficiază de asigurare de sănătate de stat vor trebui să plătească în acest an 1.800 de lei. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri este de 3.000 de lei, conform HG nr. 1.447/2022.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel