Categories: Ştiri sănătate

Românii și-au deschis brațele și oferă ajutor necondiționat. Mănăstirile Putna și Neamț, locuri de mângâiere pentru refugiații ucraineni

Românii și-au deschis brațele și oferă ajutor necondiționat. Mănăstirile Putna și Neamț, locuri de mângâiere pentru refugiații ucraineni.

Din 24 februarie, după izbucnirea războiului în Ucraina, aproape jumătate de milion de ucraineni au fugit în România, unde mii de voluntari, biserici, organizații neguvernamentale și agenții guvernamentale asigură hrană, adăpost, îmbrăcăminte și transport.

Românii și-au deschis brațele și oferă ajutor necondiționat. Mănăstirea Putna, loc de mângâiere pentru refugiații ucraineni

Foarte multe publicații, din țară sau din străinătate, au scris despre modul în care societatea civilă din țara noastră s-a mobilizat în ajutorul refugiaților.

Potrivit Reuters, și călugării din România au deschis ușile mănăstirilor pentru oamenii fugiți din calea rușilor și se roagă zilnic pentru ei, fără să uite să le ofere și o mângâiere.

Părintele Gherasim a spus că aproximativ 100 de persoane, majoritatea femei și copii, s-au adăpostit până acum la Putna.

„Majoritatea oamenilor doresc să ajungă cât mai curând la destinația finală, de obicei undeva în vest, iar dacă pot, aleg să petreacă noaptea în apropierea orașelor de graniță”, a povestit părintele Gherasim.

Printre ei s-a numărat și un cuplu care a alergat cu copilul lor din Ivano-Frankivsk. Tatăl, cu dublă cetățenie, și-a folosit pașaportul românesc pentru a pleca, deoarece bărbații ucraineni între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara.

”Avem o fetiță, am plecat pentru că ne este frică pentru noi și pentru ea”, a spus bărbatul, care a dorit să rămână anonim. El a spus că au venit să stea la Putna, înainte de a merge mai spre vest, pentru că au mai vizitat-o.”Ne este frică pentru că nu știm cum se va termina”, a adăugat.

În nord-estul României, Arhiepiscopia Ortodoxă Suceava și Rădăuți a oferit sute de paturi în mănăstiri, precum și în case parohiale.

De asemenea, au o prezență permanentă la granița Siret și la gara adiacentă, inclusiv prin preoți și călugări care vorbesc ucraineană sau rusă, oferind mâncare și ajutor.

„Putna este un pic mai îndepărtată, dar pentru cei care nu se grăbesc, aici nu este aglomerație, fiecare familie are camera ei. Îi văd mergând la biserică și rugându-se, primind mângâiere, ajută foarte mult”, a mai spus părintele Gherasim.

Mănăstirea Neamț, 100 de locuri de cazare pentru refugiați

Și Mănăstirea Neamț a pus la dispoziție 100 de locuri de cazare pentru refugiații ucraineni aflați în tranzit.

Potrivit doxologia.ro, preluat de basilica.ro, până acum au fost cazați aproximativ 40 de refugiați ucraineni, precum și o familie de musulmani din Azerbaidjan.

Spațiile de cazare au fost amenajate la Centrul social-cultural „Sfântul Paisie de la Neamț” aflat apropierea așezământului monahal.

„Toate acțiunile de sprijin sunt realizate în această perioadă de criză în permanentă colaborare cu autoritățile locale și cu instituțiile abilitate”, a declarat Arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț.

De asemenea, obștea așezământului monahal le oferă beneficiarilor o masă caldă, suport medical și asistență duhovnicească.

Foto: doxologia.ro și Reuters

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

11 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: