Sari la conținut

Românii se îmbolnăvesc pe capete. Autoritățile, pe cale să declare epidemie

bolnavi
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Pacientii de la Spitalul Pantelimon

Românii se îmbolnăvesc pe capete, în timp ce țara noastră e lovită de cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu, cu un record al îmbolnăvirilor.

În ultimă săptămână, s-au înregistrat peste 140.000 de cazuri în total, față de 38.322 câte erau anul trecut în aceeași perioadă.

Creșterea este enormă, și dacă se menține, autoritățile vor să declare epidemie de gripă înainte de jumătatea lunii ianuarie.

Medici pediatri vorbesc de o triplare a internărilor în rândul copiilor și atrag atenția părinților să ceară ajutorul specialiștilor dacă după 3-4 zile febra celor mici nu dispare.

Simptomele gripei sunt evidente

Dr. Claudina Cobzariu, medic boli infecțioase spitalul Victor Gomoiu a declarat pentru stirileprotv.ro: „Lipsa apetitului, vărsături, dureri de cap, în gât, per total o stare proastă care pune pacientul la pat, zace, necesită perfuzii, vitaminoterapie”

În această perioadă, cei mici trebuie să mănânce fructe, legume și supă de pui, spun medicii. Dar nu trebuie să lipsească tratamentul corespunzător. Dacă un copil are gripă, se recomandă tratament pentru toată familia.

Dr. Claudina Cobzariu, medic boli infecțioase spitalul Victor Gomoiu: „Se numește profilaxia contacților, cu o pastilă pe zi, în funcție de greutate, durata fiind dublă, adică 10 zile”.

Sunt pline camerele de gardă și în spitalele de adulți

Medic boli infecțioase Victor Babeș: ”Vin după câteva zile de boală, și atunci necesită internare. Pacienți cu alte boli, foarte în vârstă, vin cu insuficiență respiratorie”.

Datele INSP

În ultima săptămână au fost raportate aproape 2.700 de cazuri de gripă clinică, cele mai multe cu virusul gripal A. De la începutul sezonului, au fost confirmate în laborator 208 cazuri. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun deces.”

Ne confruntăm cu un record de viroze din ultimii ani. Au fost peste 140.000 într-o singură săptămână.

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au precizat că este o creștere de 119,9% față de media ultimelor cinci sezoane prepandemice. Am încheiat deja două săptămâni pandemice – adică o creștere a numărului maxim estimat. Dacă îmbolnăvirile se vor menține, începutul de an ar putea veni cu declararea epidemiei de gripă.

Până acum, din categoriile considerate cu risc mare de îmbolnăvire, doar aproape 1,5 milioane au făcut vaccinul gripal.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel