Din cuprinsul articolului
Românii care au împrumuturi contractate de la instituţiile financiare nebancare pot solicita recalcularea dobânzilor la acestea, potrivit noii legi care schimbă condiţiile de acordare a acestui tip de credite.
Concret, românii care au împrumutat bani de la IFN sau care vor împrumuta vor plăti rate mult mai mici. Legea a plafonat peste noapte dobânzile la toate creditele de consum acordate de instituțiile financiare nebancare. Conform legii există o dobândă maximă care poate fi percepută de IFN-uri.
– pentru creditele până la 5.000 lei – 1% pe zi;
– pentru creditele a căror valoare se situează între 5.000 şi 10.000 lei – 0,8% pe zi;
– pentru creditele cuprinse între 10.000 şi 25.000 lei – 0,6% pe zi.
Potrivit Observatornews.ro, dobânda nu poate depăși 1% pe zi pentru credite de până la 5.000 de lei, 0,8% pe zi pentru împrumuturi între 5.000 și 10.000 de lei, dar și 0,6% pe zi pentru credite între 10.000 și 25.000 de lei. Mai mult, românii pot plăti la final cel mult dublul sumei împrumutate de la IFN-uri.
De exemplu, la un credit de 10.000 de lei clientul plătea până acum o dobândă de 500% (un exemplu oarecare) și datora în total 60.000 de lei instituției de tip IFN. Acum, clientul poate plăti cel mult 20.000 de lei.
Prin actul normativ s-au stabilit şi sancţiuni pentru IFN-urile care încalcă noile dispoziţii legale. Astfel, constituie practică comercială incorectă şi se sancţionează conform Legii nr. 363/2007 următoarele fapte:
– stipularea şi utilizarea de dobânzi excesive sau de clauze privind valoarea totală plătibilă de către consumator care determină depăşirea plafoanelor maximale de costuri;
– stipularea şi utilizarea de dobânzi penalizatoare care depăşesc totalul sumei acordate cu titlu de împrumut sau de credit;
– stipularea şi utilizarea de dobânzi asupra sumelor care conţin dobânzi sau ascunderea cu rea-credinţă de dobânzi şi anatocisme sub alte denumiri de costuri sau sub stipulaţii destinate reglementării altor aspecte ale raporturilor juridice cu consumatorii;
– utilizarea de comisioane, speze, prime sau alte accesorii ale creditului, cu intenţia de ascundere a dobânzilor excesive.
Măsura se va aplica retroactiv pentru creditele în vigoare, iar pentru a beneficia de această lege consumatorii pot cere revizuirea contractului, scrie fanatik.ro. În schimb există multe IFN-uri care și-au notificat deja clienții de la sine și i-au rugat să semneze noile condiții, mult mai avantajoase.
Dacă IFN-ul nu va răspunde la somație timp de 45 de zile sau refuză să aplice noua lege, clienții se pot adresa ANPC sau instanțelor de judecată. Desigur, un scenariu de nedorit. În general românii care apelează la astfel de IFN-uri sunt cei disperați cu datorii care nu sunt băgați în seamă de bănci.
„Intrarea în vigoare a acestei legi reprezintă un pas esențial în consolidarea protecției consumatorilor din România, oferindu-le o susținere palpabilă în fața provocărilor costurilor de creditare.
Prin implementarea unor reglementări clare și stabilirea unor praguri echitabile, este garantat accesul consumatorilor la soluții financiare corecte, la dobânzi competitive și la o transparență deplină în relația cu instituțiile financiare nebancare.
Respectarea drepturilor financiare ale consumatorilor nu este doar o responsabilitate juridică, ci și un principiu fundamental de etică și responsabilitate socială.” – Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…