Din cuprinsul articolului
Profilul de țară privind sănătatea – România 2023 evidențiază una din principalele cauze ale decesului în țara noastră: cancerul. Mortalitatea cauzată de toate tipurile de cancer a reprezentat unul din șase decese (16,7%) în România în anul 2020. Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces, urmat de cancerul colorectal și cancerul de sân.
Țara noastră este pe locul unu în Uniunea Europeană la numărul de decese din aceste cauze, iar cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor sunt printre cele mai scăzute din țările europene, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană, în 2023.
Raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană din acest an arată mdoul în care viața românilor este influențată de lipsa unui sistem medical performant.
Speranța de viață a românilor este a treia cea mai scăzută din statele membre.
De asemenea, potrivit raportului, România are cel mai mare număr de decese atât din cauze prevenibile, cât și din cauze tratabile din Uniunea Europeană.
Eficiența sistemului de sănătate, dar și a politicilor de prevenție este măsurată în funcție de numărul deceselor din aceste cauze.
În 2020, s-au înregistrat 358 de decese prevenibile la 100 000 de persoane, dublu față de medie europenă de 180 la 100 000. Printre principalele cauze se numără COVID-19, bolile cardiace și cele legate de consumul de alcool.
Mai mult decât atât, s-au înregistrat 235 de decese tratabile la 100 000 de persoane, de 2,5 ori mai mult decât media UE de 92 la 100 000 de persoane. Principalele cauze de deces tratabile în România au fost bolile cardiace, pneumonia și accidentul vascular cerebral.
Alți factori care duc la mortalitate ridicată sunt dieta nesănătoasă, fumatul și poluarea.
Întreg raport poate fi consultat AICI.
Profil de țară privind cancerul
- Mortalitatea prin cancer este peste media UE și, începând cu anul 2000, a crescut pentru șase tipuri de cancer.
- Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7 % mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut un progres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE.
- Programul Național de Oncologie a raportat 122.076 de cazuri de pacienți aflați în tratament (cazuri diagnosticate și eligibile pentru tratamente specifice acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate) în 2020 și 143.661 de cazuri în 2021.
- Accesul la terapii noi se produce cu întârziere, față de restul Europei.
- România are cele mai scăzute costuri de îngrijire a pacienților oncologici din UE, acestea ridicându-se la 160 de euro pe cap de locuitor, ajustate la paritatea puterii de cumpărare (PPC), în condițiile în care media UE este de 326 de euro.