Categories: Ştiri sănătate

Românii își schimbă alimentația de la an la an. Ultimele date sunt uimitoare

Românii au început să își schimbe alimentația. S-a înregistrat o îmbunătățire clară în stilul alimentar al românilor, datele Institului de Statistică sunt uimitoare!

După boom-ul fast-food-ului, când românii considerau că este de bon ton să mănânce junk food, alimente lipsite de nutrienți importanți și vitamine, dar pline de grăsimi saturate, calorii și chimicale, ceva s-a întâmplat, oamenii devin din ce în ce mai conștienți de importanța hranei sănătoase și iată, vești bune în 2020.

Românii mănâncă mai sănătos decât până acum! Pentru prima dată, în ultimii 10 ani, statisticile arată că un singur român consumă, în medie, 200 de kilograme de legume într-un an. Pragul reprezintă 20%, din totalul alimentelor și a fost atins și depășit în 2018, potrivit Institutului Național de Statistică.

Nutriționiștii spun că mai avem de lucru până când scăpăm de grăsimi, prăjeli, cartofi sau pâine, dar și că obiceiurile bune se dobândesc din copilărie.

Statisticile arată că pe măsură ce scade consumul de făinoase și de grăsimi, crește cel de legume, care a ajuns pentru prima dată în ultimul deceniu la peste 200 de kilograme. O cincime din tot ce mâncăm într-un an.

Obiceiurile mai sănătoase ale românilor se pot vedea și după consumul mediu anual pe cap de locuitor.

O familie a renunțat de pe un an pe altul, din 2017 până în 2018, potrivit INS la echivalentul unui sac de cartofi.

Ce legume au câștigat loc pe masa noastră

Varza, ardeii și castraveții sunt cu două kg în plus în obiceiurile alimentare ale românilor. În privința celorlalte legume, morcovii, rădăcinoasele, importantă creștere, roșiile au o creștere de 20% de pe un an pe altul și ceapa uscată. Probabil românii gătesc mai mult.

Consumul de fructe a crescut chiar mai mult, cu 22 de kilograme în ultimii patru ani.

Un român consumă în medie, într-un an, aproximativ o tonă de alimente, potrivit datelor de la Institutul de Statistică. În magazine, la prânz, sunt tot mai mulți oameni la raionul de legume-fructe.

Magazinele confirmă creșterea vânzărilor de legume și fructe proaspete, dar remarcă și dublarea consumului de nuci.

Lucruri confirmate și de statisticile oficiale, care arată că în 2018 am mâncat cu un pește mai mult decât în 2017. În plus, din ce în ce mai multe supermarketuri amenajează vitrine speciale pentru carnea de vită de calitate.

Margarina, în schimb, scade abrupt de la an la an în preferințele oamenilor. La fel și zahărul, care s-a redus cu 300 de grame.

Nutriționiștii atrag atenția! Este important să îi învățăm pe cei mici să mănânce sănătos și echilibrat încă de la vârste fragede, când se deprind obiceiurile alimentare. Și să avem grijă să alegem hrană de cât mai bună calitate. Mai puțin și mai bun.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

11 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

40 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: