Din cuprinsul articolului
Românii au început să își schimbe alimentația. S-a înregistrat o îmbunătățire clară în stilul alimentar al românilor, datele Institului de Statistică sunt uimitoare!
După boom-ul fast-food-ului, când românii considerau că este de bon ton să mănânce junk food, alimente lipsite de nutrienți importanți și vitamine, dar pline de grăsimi saturate, calorii și chimicale, ceva s-a întâmplat, oamenii devin din ce în ce mai conștienți de importanța hranei sănătoase și iată, vești bune în 2020.
Românii mănâncă mai sănătos decât până acum! Pentru prima dată, în ultimii 10 ani, statisticile arată că un singur român consumă, în medie, 200 de kilograme de legume într-un an. Pragul reprezintă 20%, din totalul alimentelor și a fost atins și depășit în 2018, potrivit Institutului Național de Statistică.
Nutriționiștii spun că mai avem de lucru până când scăpăm de grăsimi, prăjeli, cartofi sau pâine, dar și că obiceiurile bune se dobândesc din copilărie.
Statisticile arată că pe măsură ce scade consumul de făinoase și de grăsimi, crește cel de legume, care a ajuns pentru prima dată în ultimul deceniu la peste 200 de kilograme. O cincime din tot ce mâncăm într-un an.
Obiceiurile mai sănătoase ale românilor se pot vedea și după consumul mediu anual pe cap de locuitor.
O familie a renunțat de pe un an pe altul, din 2017 până în 2018, potrivit INS la echivalentul unui sac de cartofi.
Ce legume au câștigat loc pe masa noastră
Varza, ardeii și castraveții sunt cu două kg în plus în obiceiurile alimentare ale românilor. În privința celorlalte legume, morcovii, rădăcinoasele, importantă creștere, roșiile au o creștere de 20% de pe un an pe altul și ceapa uscată. Probabil românii gătesc mai mult.
Consumul de fructe a crescut chiar mai mult, cu 22 de kilograme în ultimii patru ani.
Un român consumă în medie, într-un an, aproximativ o tonă de alimente, potrivit datelor de la Institutul de Statistică. În magazine, la prânz, sunt tot mai mulți oameni la raionul de legume-fructe.
Magazinele confirmă creșterea vânzărilor de legume și fructe proaspete, dar remarcă și dublarea consumului de nuci.
Lucruri confirmate și de statisticile oficiale, care arată că în 2018 am mâncat cu un pește mai mult decât în 2017. În plus, din ce în ce mai multe supermarketuri amenajează vitrine speciale pentru carnea de vită de calitate.
Margarina, în schimb, scade abrupt de la an la an în preferințele oamenilor. La fel și zahărul, care s-a redus cu 300 de grame.
Nutriționiștii atrag atenția! Este important să îi învățăm pe cei mici să mănânce sănătos și echilibrat încă de la vârste fragede, când se deprind obiceiurile alimentare. Și să avem grijă să alegem hrană de cât mai bună calitate. Mai puțin și mai bun.