Categories: Ştiri sănătate

Românii fac mai mult sport în 2024, conform studiului CIPRA. Mersul pe jos, exercițiile acasă și alergarea sunt top 3 activități fizice preferate

Din cuprinsul articolului

Activitatea fizică s-a menținut anul acesta pe locul 4 în topul aspectelor care influențează calitatea vieții românilor (37%), după somn/odihnă (54%), echilibru personal (52%) și alimentație (51%), conform studiului anual realizat de de Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză. O nouă cercetare de piață finalizată în luna septembrie 2024, cu ajutorul Reveal Marketing Research, arată că 36% dintre români fac sport de mai multe ori pe săptămână, în special bărbații (44%, comparativ cu doar 29% femei). Persoanele din categoria de vârstă 55-65 de ani (44%) și tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani (42%) stau cel mai bine la acest capitol, în vreme ce respondenții cu vârste între 25 și 34 de ani sunt cel mai puțin activi (30%).

Rezultatele cercetării din această toamnă evidențiază o creștere a interesului față de sport comparativ cu anul  2023, când doar 28% dintre participanții la studiu au răspuns că fac mișcare sau practică un sport de câteva ori pe săptămână. Totuși, faptul că 17% dintre respondenți fac sport o singură dată pe săptămână, 12% de 2-3 ori pe lună, iar 15% doar o dată pe an sau mai rar este îngrijorător.

„Multe persoane au tendința de a subestima importanța activității fizice și consideră că principalul beneficiu al sportului ar fi pierderea în greutate, însă nu este nici pe departe așa. Sportul trebuie să fie considerat, prin definiție, parte a unui stil de viață sănătos, așa cum se întâmplă în alte țări europene, unde este practicat cu regularitate indiferent de vârstă, greutate sau statut social. Atunci când ne dorim să slăbim, un plan alimentar corect este decisiv, iar activitatea fizică poate doar să-l completeze, însă sportul are multe alte beneficii pentru corp și psihic, fie că este vorba de fitness, clase de aerobic, yoga, alergare, înot, ciclism sau o combinație între acestea: un tonus mai bun, o imunitate mai puternică, risc mai mic de boli de inimă, diabet, obezitate și alte afecțiuni, stres redus, mobilitate și postură îmbunătățite, încredere în sine și stare de spirit mai bune. Este îmbucurător că și în România interesul pentru activitățile sportive și pentru propria stare de sănătate crește treptat“, spune Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv, expert CIPRA.

Page: 1 2

Recent Posts

De ce mor oamenii în somn? Principalele boli care pot provoca decesul în timpul somnului

Moartea în somn este un subiect care stârnește multe întrebări și îngrijorări. Deși poate părea…

17 minute ago

Medic oncolog: ”Aproape în jumătate din cazuri, cancerul poate fi prevenit dacă evităm…”

Diagnosticul “cancer” tulbură viețile tuturor celor care se confruntă cu această afecțiune care, potrivit estimărilor…

37 de minute ago

Un medic atenționează: ”Cafeaua preparată în acest mod, crește colesterolul total și trigliceridele”

Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi din lume, apreciată pentru gustul său inconfundabil…

56 de minute ago

De ce a murit Silviu Prigoană. Ce a scos la iveală expertiza medicală

Expertiza medicală în cazul decesului omului de afaceri și fost politician Silviu Prigoană a fost…

o oră ago

Beneficiile minciunii în căsnicie: când este permisă minciuna într-un cuplu

Beneficiile minciunii în căsnicie: când este permisă minciuna într-un cuplu Minciuna este adesea percepută negativ,…

2 ore ago

Suplimentele comune care ar putea reduce riscul apariției cancerului

Suplimentele care previn cancerul. Potrivit un ui studiu recent, acizii grași omega-3 și omega-6 din…

2 ore ago

Citeste si: