Din cuprinsul articolului
Începând cu septembrie 2024, românii își vor vedea pensiile majorate. Motivul se datorează recalculării veniturilor pensionarilor din întreaga țară.
Cu toate acestea, nu toți pensionarii ar urma să primească mai mulți bani. Circa 40% dintre ei vor putea beneficia de creșterile propuse, respectiv 3.000.000 de pensionari. În rest, ceilalți urmează să primească aceeași pensie de care beneficiază în prezent.
Acest nou calcul nu avantajează anumiți pensionari, mai exact pe cei care s-au pensionat înainte de 2001. În noul calcul nu se ține cont de toate veniturile acestora.
Pentru a demonstra orele suplimentare, de exemplu, munca în weekend, de noapte sau suplimentară, aceste persoane sunt nevoite să prezinte certificate din partea companiilor în care au muncit. Dacă această entitate nu mai există, pensionarii trebuie să se prezinte la Arhivele Statului sau la primăria firmei unde au lucrat. Acest aspect este extrem de important în cazul agricultorilor.
Până la 1 martie 2025, pensionarii trebuie să prezinte documente care să ateste orele suplimentare, primele, sporurile și sâmbetele lucrate, urmând ca termenul limită să fie între 1 septembrie și această dată.
În baza acestor documente, pensiile vor fi recalculate, iar beneficiarii vor încasa o sumă suplimentară, ce poate fi cu sute de lei mai mare față de cea actuală.
Anterior anului 1977 și între 1990 și 2001, contribuțiile la Fondul de asigurări sociale erau calculate în funcție de salariul brut din fișa de salariu, care cuprindea salariul aferent orelor lucrate ca parte a zilei normale de lucru, cel obținut în baza contractelor individuale și a primelor permanente (de exemplu, pentru vechime, condiții grele de muncă) și a primelor cu caracter temporar, cum ar fi munca de noapte sau munca în zilele de sărbători legale.
Între anii 1977 și 1990, calculul contribuțiilor a fost schimbat de la salariul brut la salariul net (deducerea contribuțiilor la asigurările sociale și a impozitului din salariul brut). Aceste deduceri nu mai figurau pe fluturașul de salariu, fiind suportate de angajator.
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…