Din cuprinsul articolului
Farmaciştii sunt nemulţumiţi de modul în care Ministerul Sănătăţii vrea să reglementeze efectele aplicării noilor prevederi legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2024, care introduc un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.
Ministerul Sănătății a calculat impactul măsurii asupra distribuitorilor de produse farmaceutice de pe piața românească și a identificat un risc de retragere a unor medicamente, pentru care costurile ar putea depăși prețul după aplicarea noului impozit.
Din această cauză, ministerul a propus o reglementare care recunoaște impactul taxei pe cifra de afaceri în prețul de distribuție, însă a menținut plafonul de adaos comercial din farmacii.
Românii ar putea să nu mai aibă acces la peste 1.000 de medicamente scumpe
Colegiul Farmaciștilor a transmis joi că proiectul reprezintă o discriminare la adresa farmaciilor, avertizând că implementarea în forma propusă “va bloca rapid accesul la medicamente scumpe și foarte scumpe la peste 1.000 de farmacii”.
Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică şi completează ordinul ministrului sănătăţii nr. 368/2017 (pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman), aminteşte 360medical.ro.
Inițiatorii proiectului de ordin au calculat că impactul cel mai important al noii taxe este în cazul medicamentelor cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei.
Cum au fost calculate preţurile
Legislația actuală (ordinul ministrului Sănătății nr. nr. 368/2017) limitează nivelul adaosului comercial pentru distribuitorii de medicamente la 14%, pentru medicamentele cu un preț de producător de cel mult 50 de lei, 12% pentru un preț cuprins între 50 și 100 de lei, 10% pentru un preț între 100 și 300 de lei și30 de lei (cotă fixă) pentru un preț de producător mai mare de 300 de lei.
Acest adaos plafonat, în contextul noii taxe pe cifra de afaceri, riscă să ducă la dispariția unor medicamente pe piața românească, potrivit referatului de aprobare.
Inițiatorii măsurii consideră necesară modificarea cotelor de adaos pentru distribuție angro a medicamentelor.
“Există riscul ca produsele cu o valoare în Canamed de peste 1.500 de lei să nu mai poată fi comercializate pe piața din România, deoarece impozitul ar fi mai mare decât marja operatorilor economici distribuitori angro. Aceste produse acoperă arii terapeutice esențiale: oncologie, atrofie musculară, poliartrită, boli rare etc”, menționează referatul de aprobare al proiectului.
Adaos comercial majorat
Concret, proiectul de act normativ prevede creșterea adaosului comercial pentru distribuitorii angro de medicamente de la 30 de lei la 1% +30 de lei, în cazul medicamentelor cu un preț mai mare de 1.500 de lei. (conform tabelului de mai jos).
Măsura va duce la scumpirea medicamentelor cu un preț de peste 1.500 de lei cu până la 1%, în funcție de decizia distribuitorilor angro de medicamente.
Potrivit legislației, un deținător de autorizație de punere pe piață (DAPP) poate solicita, în intervalul dintre două corecţii succesive ale prețurilor din Canamed și Catalogul public, o creştere a preţurilor maximale ale medicamentului, doar o singură dată şi fără a depăşi cu mai mult de 20% nivelul deja aprobat.
În schimb, cotele de adaos comercial pentru prețul cu amănuntul al medicamentelor în farmacii rămân la plafoanele actuale, de 24% pentru un preț cu ridicata de cel mult 25 de lei, 20% pentru un preț de 25-50 lei, 16% pentru un preț de 50-100 lei, 12% pentru 100-300 lei și 35 de lei pentru un preț cu ridicata de peste 300 de lei.
Acuzaţii de discriminare
Colegiul Farmaciștilor consideră că măsura propusă reprezintă o discriminare la adresa farmaciilor, “care plătesc deja de ani de zile impozitul de 1%, majoritatea farmaciilor mici și mijlocii fiind microîntreprinderi”.
“Ca urmare, farmaciile mici și mijlocii organizate ca microîntreprinderi vor plăti începând cu 1 ianuarie impozit pe cifra de afaceri de 3% (pentru că depășesc baremul de 60.000 euro/an), ceea ce va face nu nerentabilă, ci de-a dreptul prohibitivă asigurarea medicamentelor având prețul cu amănuntul peste 1.500 lei”, menționează Colegiul Farmaciștilor.
“Implementarea acestei propuneri nemodificate va bloca rapid accesul la medicamente scumpe și foarte scumpe la peste 1.000 de farmacii și la pacienții care depind de acestea și credem că acest lucru ar fi contrar intențiilor și intereselor statului român”, a mai precizat Colegiul.