Sari la conținut

România zuguită de un nou cutremur. L-ați simțit?

cutremur
Sursă foto: colaj
Evaluari despre cutremur

Un cutremur de mică intensitate, cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter, a avut loc în această dimineață, sâmbătă 12 aprilie 2025, la ora 8:08, în județul Timiș, în regiunea Banatului. Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs la o adâncime de 18,7 kilometri sub suprafața Pământului.

Detalii despre locația seismului

Epicentrul cutremurului a fost situat în apropierea următoarelor localități din România și din vecinătatea acesteia:

  • 29 km sud-est de Szeged (Ungaria)
  • 58 km est de Subotica (Serbia)
  • 70 km vest de Arad (România)
  • 71 km nord-vest de Timișoara (România)
  • 76 km nord de Zrenjanin (Serbia)
  • 85 km sud-vest de Bekescsaba (Ungaria)

Deși cutremurul a fost destul de slab, fiind înregistrat la o adâncime relativ mică, nu au fost raportate daune semnificative sau victime în urma acestui seism. Seismologii au monitorizat zona, iar autoritățile sunt pregătite să intervină în cazul în care vor apărea situații neprevăzute.

În această lună, România a înregistrat deja un număr de nouă cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,2 grade. Deși aceste evenimente nu sunt considerate periculoase, ele sunt frecvente în anumite regiuni ale țării, în special în zonele seismice ale Carpaților și ale Banatului.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cel mai puternic cutremur în 2024

Anul trecut, pe 16 septembrie 2024, România a fost lovită de un cutremur mult mai puternic, cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter, produs în județul Buzău. Acesta a fost cel mai mare seism al anului și a provocat îngrijorare în rândul locuitorilor din zona respectivă, dar și din capitalele țărilor vecine. În urma acestui cutremur, autoritățile au emis avertizări de siguranță pentru locuitorii regiunii.

Ce trebuie să facă cetățenii în cazul unui cutremur?

Deși cutremurele cu magnitudini mici, cum este cel de astăzi, nu prezintă un pericol major, cetățenii trebuie să fie pregătiți pentru orice eventualitate. În cazul unui seism, este important să rămână calmi, să se adăpostească sub mese sau uși și să evite să se apropie de feronerie sau feronerie expusă. Dacă sunt afaceri în zone de risc, se recomandă ca angajații să participe la instruiri periodice pentru a ști cum să reacționeze în cazul unui cutremur.

Pentru a preveni eventualele daune, autoritățile continuă să monitorizeze activitatea seismică din toată țara și să informeze publicul despre eventualele riscuri.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel