Din cuprinsul articolului
România va avea opt centre de dezintoxicare și pentru recuperarea dependenților de droguri, care vor fi înființate în fiecare dintre regiunile de dezvoltare din țară.
Proiectul legislativ a fost adoptat ieri, chiar de Ziua Internațională Antidrog, cu votul decizional al Camerei Deputaților și cu sprijinul tuturor grupurilor parlamentare.
Centrele vor funcționa în subordinea Ministerului Sănătății și vor fi construite cu fonduri în proporție egală de la bugetul de stat și din bugetele autorităților publice interesate sau din programe de finanțare europeană.
Ministrul justiției, Alina Gorghiu, spune că este un demers necesar, deoarece infrastructura pentru tratarea dependenței de droguri în România este practic inexistentă. Gorghiu îi îndeamnă pe toți cei care au nevoie de ajutor să nu amâne acest pas important spre vindecare.
Se înființează 8 centre de dezintoxicare pentru dependenții de droguri
Copiii sunt cei mai expuși traficanților de droguri și este nevoie de implicarea întregii societăți pentru combaterea fenomenului, atrage atenția Eva Cep, deputat UDMR.
„În România, vorbim de pași micuți făcuți în vederea combaterii consumului de droguri. Avem nevoie de o implicare mult mai mare, trebuie să oferim o siguranță în instituțiile noastre, în școli și, pe de altă parte, să avem personal calificat în a educa acești copii”, a declarat Eva Cep, potrivit RRA.
La rândul său, deputatul social-democrat Florin Buicu subliniază importanța centrelor pentru dependenții de droguri.
„Avem, într-adevăr, nevoie de prevenție în consumul de droguri, dar avem nevoie și de centre de tratament. Să negăm nevoia existenței centrelor este ca și cum pacienților bolnavi de cancer, dar îmi spune că nu trebuie să-i tratăm”, a spus Florin Buicu.
Camera Deputaților este for decizional în acest caz, actul normativ urmând să fie transmis președintelui pentru promulgare.
Gigel Lazăr: Prevenirea este un fel de Cenușăreasa antidrogului
Centrele de dezintoxicare și pentru recuperarea dependenților de droguri sunt foarte necesare în condițiile în care numărul consumatorilor de astfel de substanțe a crescut cu aproape 17 procente din 2008 și până acum, spun reprezentanții Federației Neguvernamentale Antidrog.
O campanie eficientă de luptă împotriva consumului de substanțe ilegale trebuie să înceapă cu prevenția.
„Prevenirea este, din păcate, un fel de Cenușăreasa antidrogului, pentru că nu se înțelege ca antidrogul nu înseamnă doar dealeri și pușcărie, înseamnă prevenire, înseamnă conștientizare, înseamnă informarea asupra riscurilor asociate consumului de droguri.
Foarte mulți părinți se plâng că nu au unde să își ducă copiii la tratament, pentru că nu există centre în România decât foarte puține, cele private. De asemenea, nu avem un sistem integrat în care să discutăm inclusiv de reinserție.
Și deci, în situația asta, probabil, guvernanții ar trebui să gândească să reseteze tot sistemul. Dacă nu înțelegem profilul psihologic al tânărului secolului XXI, nu vom înțelege niciodată, de fapt, cui ne adresăm în materie de politici de prevenire”, a concluzionat Gigel Lazăr, președintele Federației Neguvernamentale Antidrog.