Sari la conținut

România se pregăteşte de un posibil DEZASTRU. Arafat: Dacă se ajunge la nivel ALERTĂ 4, tot personalul la lucru!

Sursă foto: Capital

Autoritățile se pregătesc intens pentru zilele următoare, când se anunță precipitații abundente în mare parte din țară și pentru momentul când viitura de pe Dunăre va intra în țară.

Potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în următoarele zile, debitul Dunării la intrarea în țară ar putea atinge un alarmant față de mediile multianuale ale lunilor septembrie și octombrie.

Raed Arafat, șeful DSU, a transmis după şedinţa de guvern de joi o serie de avertismente pentru populaţie şi factorii decizionari din toată ţara, cu atribuţii în apărarea civilă.

Arafat: Dacă se ajunge la nivel alertă 4, tot personalul la lucru!

„Autoritățile locale trebuie să identifice persoanerle cu risc. Aceste date trebuie deținute de dânșii, trebuie comunicate ISU, Poliției și Jandarmeriei. Acest lucru au avut timp să-l facă. Așteptăm rapoartele cu persoanele cu risc si cu dizabilități.

Având în vedere informațiile noi, noi ne uităm la ploile care o să vină. De mobilizat forțe preventiv, acest lucru o să-l facem. Fiecare județ, dacă se ajunge la nivel de alertă 4, aduce tot personalul la lucru.

Este vorba de now-casting, nu ți dă foarte mult timp la dispoziție. Depinde când se sesizează codul, atunci dăm mesajul RO-Alert”, a spus Arafat.

Administraţia Apele Române instituie starea de permanență

Sorin Lucaci, directorul Administrației Naționale „Apele Române” a spus că se fac pregătiri intense pentru viitura de pe Dunăre care se apropie: „Astăzi, la intrarea în țară, Dunărea are un debit de 6.800 m³ pe secundă.

Vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie și va fi de aproximativ 7.500 m³, care, cumulat cu ploile și cantitățile aduse din bazinele hidrografice ale râurilor Jiu, Olt, Argeș și Buzău, undeva la 2.000 m³, vor face ca debitul total al Dunării să ajungă la aproximativ 9.500 m³ pe secundă, nicidecum la 15.000 m³, cum s-a tot vehiculat“.

„Noi, ca Administrație Națională „Apele Române”, am instituit starea de permanență în administrațiile bazinale afectate: Jiu, Olt, Argeș și Buzău. S-a instituit starea de permanență la nivelul acestor administrații din fiecare județ. A fost instruit, de asemenea, personalul tehnic de exploatare.

Pot spune că personalul nostru supraveghează continuu lucrările de apărare existente, fiind pregătiți pentru intervenție cu utilajele din dotare și resursele necesare, în caz de necesitate“, a explicat Sorin Lucaci.

Pregătiri de COD ROŞU

În contextul avertizărilor meteorologice emise de specialiști, şefa ANM, Elena Mateescu, a avertizat că este posibil să emită coduri roșii de ploi torențiale în zonele în care precipitațiile vor acumula 100 l/mp.

 

Temperaturile scad dramatic, cu peste 15 grade Celsius de la o zi la alta

„Dacă astăzi, mâine, vineri și sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem, chiar și sâmbătă, 26-33 de grade în sudul țării, situația se va schimba începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbușire a regimului de temperaturi la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 de grade în partea de sud-est a țării.

Ce înseamnă acest lucru? Un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenție deosebită în intervalul următor.

De aceea, astăzi, împreună cu colegii de la Centrul Național de Prognoză, ANM, pe baza următoarelor date din această noapte de la 00:00 și de mâine dimineață de la ora 06:00, la ora 10:00, în cadrul Consiliului de prognoză, va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest și nord-vest a țării, mă refer aici la Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei, pentru că activitatea ciclonică în Mediterană este una foarte intensă și vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a țării.

Risc mare de inundaţii

Probabil, cu siguranță un cod galben, având în vedere cantitățile de precipitații prognozate la acest moment de până la 30-40 l/mp.

Începând de duminică și până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce privește acest episod de vreme instabilă deosebit de accentuat, să avem zone în țară de cod galben, posibil în toată țara, și chiar și areale de cod portocaliu, așa cum anunțat în toate intervențiile.

Cele mai mari cantități de 60-80 l/mp, posibil peste 90 l/mp, le așteptăm, așa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpații Meridionali și de Curbură.

Cu siguranță, mâine dimineață, în funcție de ultimele informații, vom interveni conform datelor astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantități care să depășească pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore valori de peste 100 l/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de cod roșu, de tip nowcasting, fie un cod roșu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantități este una destul de extinsă și mă refer aici la zone din Oltenia și Muntenia și zona Carpaților Meridionali și de Curbură”, a transmis șefa ANM, Elena Mateescu, citată de Antena 3CNN.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel