Din cuprinsul articolului
Pandemia de coronavirus a atras o nouă pandemie: pandemia de cancer. Frica oamenilor de a ieși din casă în perioada restricțiilor și de a merge la spitale cu precădere, a dus la o creștere a numărului de cazuri a persoanelor care se confruntă cu un cancer. Din păcate, faptul că aceste cazuri de cancer nu au fost diagnosticate la timă, acum când pacientul se prezintă la spital, sunt șanse reduse de a mai reuși să lupte cu boala.
În cele ce urmează, medicul Michael Schenker a explicat amploare fenomenului care a acaparat România. Tot o dată, doamna doctor atrage atenția pacienților că există teste gratuite de depistare a cancerului la timp. Pentru a beneficia de aceste teste, pacientul trebuie să meargă la medicul de familie pentru trimitere.
„Această pandemie de cancer, de stadii avansate, de fapt, care au urmat pandemiei infecțioase de COVID, într-adevăr este în plină derulare. Sunt în fiecare zi cazuri noi în stadii avansate, cu localizări care altădată se prezentau în stadii curabile, potențial curabile. Într-adevăr, această pandemie a creat o stare de frică, o stare de teamă cetățeanului din țara noastră de a se adresa spitalelor, consultului medical, indiferent unde se derula acesta, în spital sau în instituții mai mici, în policlinici și ele publice sau private.
Așa cum am mai spus, am văzut, cel puțin în ultimele 12 luni o adevărată avalanșă de cazuri metastatice, de cazuri avansate, dar din păcate, la acești oameni, resursele de tratament, posibilitățile de vindecare sunt aproape absente sau foarte, foarte rare, așa încât, din păcate, suntem cu un mare handicap în momentul de față și acest lucru se va resimți în parametrii gradului de supraviețuire. Mortalitatea va fi mai mare din păcate în următorii doi – trei ani de zile și asta nu va fi o imagine bună pentru noi, ca țară”, a declarat Michael Schenker pentru DC Medical.
„Cu mare siguranță, așa cum se anunță, posibilitatea unui nou val pandemic este de așteptat ca acest fenomen să se repete, fenomenul fricii oamenilor de a se prezenta la un consult medical în momentul în care apare un anumit simptom. Poate ar fi de dorit ca în această perioadă, când lucrurile sunt încă sub control și numărul de cazuri de COVID este unul mic, limitat încă, oarecum, ar fi bine ca mulți dintre români să se îndrepte către medici, către medicii de familie în primul rând.
Există câteva programe de screening pentru câteva forme de cancere, care se desfășoară cu mare succes. Important este ca pacientul să se prezinte la medicul de familie și să solicite informații despre aceste programe.
Pacienții beneficiază de o testare gratuită pentru:
Sunt localizări care pot fi depistate foarte ușor, în stadii curabile, despre oricare dintre aceste patru tipuri de cancere vorbim.
Ele sunt curabile și nu numai atât, însă efortul pe care-l vor depune acești oameni pentru a scăpa de aceste cancere este unul minim, suferința va fi minimă. Chiar și cheltuiala, acolo unde se face o astfel de cheltuială va fi mult mai mică decât situațiile în care nevoia de tratament ar fi mai mare și perioada de tratamente ar fi mai lungă”, a completat medicul.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…