Din cuprinsul articolului
România se pregătește de o criză imensă! Sistemul medical din România se pregătește pentru o perioadă dificilă, odată cu instalarea valului cinci al pandemiei în țara noastră, aplificată mai ales de oboseala pe care o resimte personalul din spitale. Adriana Turea și câteva dintre avertismentele lansate de experți. Dr. Adrian Pană a precizat că, după primele patru valuri, personalul medical suferă de un fenomen de epuizare.
Numărul de infectări cu virusul SARS-CoV-2 este relativ același comparativ cuziua de ieri. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.600 de cazuri noi de persoane cu COVID-19, din 61.600 de teste. În spitale sunt internați cu 40 mai mulți pacienți infectați cu SARS-CoV-2 decât ieri, adică 3.063 de pacienți. În secțiile ATI sunt 417 bolnavi cu COVID-19 forme severe, din care șase sunt minori.
În acest context, specialistul în sănătate publică doctor Adrian Pană a precizat, în cadrul emisiunii „Probleme la zi” de la Radio România Actualități, că, după primele patru valuri, personalul medical suferă de un fenomen de epuizare, însă la ce ne putem aștepta în continuare.
„Din punct de vedere al sistemului de sănătate, va fi o problemă, pentru că ai o creștere exponențială pe termen scurt; și, atunci, numărul acesta de cazuri, chiar dacă au variante mai ușoare, în principiu se vor adresa sistemului de sănătate, care va trebui să facă față. Faptul că România are doar 40% populație vaccinată și are zone în care inclusiv populația la risc foarte înalt nu atinge această medie ne conduce la concluzia că sistemul de sănătate va fi pus la încercare pe toate palierele – medicina de urgență, medicina de familie, dar și spitalele, pentru că un procent din aceste cazuri vor fi și cazuri severe”, a mecnționat medicul Adrian Pană.
Directorul Direcției de Sănătate Publică dr. Horea Timiș, este de părere că valul 5 va fi valul medicilor de familie, pentru că pe ei se va baza tot sistemul medical
„Imaginaţi-vă că Omicron în România, pe o creştere exponenţială care deja este mult mai accentuată decât în orice ţară din Uniunea Europeană, se întâmplă pe o populaţie majoritate nevaccinată. Deci, cu siguranţă, situaţia din România nu va fi aşa de uşoară ca îl alte ţări. Deci, ne aşteptăm la o creştere a cazurilor, ne aşteptăm categoric la o colapsare a unor servicii cum ar fi 112 care nu o să poată să îşi ducă… şi sistemul de ambulanţă va fi greu pus la încercare. Într-adevăr, multe cazuri uşoare şi moderate, cu tratament la domiciliu, în urmărirea medicilor de familie, dar dacă vedem harta României cu deficitul de medici de familie vom observa că mulţi pacienţi nu vor putea să fie urmăriţi corect. Avem aceste centre de evaluare care trebuie să facă faţă la un număr record de pacienți în viitor”, a declarat Horea Timiș.
Tot astăzi, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că au fost publicate în Monitorul Oficial reglementările care permit medicilor de familie să încheie contracte pentru testarea pacienților eligibili de pe listele lor sau din afara acestora.
Persoanele eligibile sunt cele care prezintă suspiciunea de infectare cu virusul SARS-CoV-2, care se încadrează în metodologia de supraveghere a bolii. Acest proces de testare va fi decontat de autorități cu 50 de lei pentru fiecare persoană testată, ceea ce include contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării, potrivit RRA.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…