Categories: Ştiri sănătate

România se confruntă cu o criză acută de plasmă. Viața multor copii cu afecțiuni grave este în joc! Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu s-a făcut nimic nici aici. Se ajunge într-o situație critică!”

România este în continuare dependentă de importul de produse derivate din plasmă, inclusiv de medicamente fabricate din plasmă, în condițiile în care majoritatea țărilor europene au dezvoltat sisteme de colectare și prelucrare locală a plasmei umane, asigurându-și astfel cantitățile necesare consumului intern, arată raportul „Plasmă pentru România”, realizat de Observatorul Român de Sănătate la cererea Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID). În lipsa unor măsuri urgente, țara noastră va continua să importe medicamente derivate din plasmă în cantități insuficiente și la prețuri exorbitante, lăsând bolnavii fără tratament.

Tudor Ciuhodaru susține că, deși cu lipsa plasmei nu se confruntă doar România, ci și alte țări europene, autoritățile ar fi putut să creeze o strategie prin care mii de pacienți cu boli grave să fie ajutați:

„Vorbim despre produse derivate de plasmă care sunt vitale pentru pacienții din România și sunt semnale de alarmă încă din luna august că această problemă riscă să devină majoră.

Țineți cont că România consumă în fiecare an produse derivate echivalentul a 200.000 de litri de plasmă, iar lanțul de la colectare până la produsul finit durează între 6 și 12 luni, în contextul în care toate aceste produse sunt de import.

Chiar nu s-a făcut nimic nici aici. Vorbim despre o evaluare corectă a necesarului de produse derivate de plasmă, de existența unor centre de colectare a plasmei fracționate în România. Nu e chiar atât de greu, în contextul în care se scade colectarea la nivel european, să îți faci o strategie. Vorbim despre o patologie pediatrică. Mulți copii cu boli rare au nevoie de aceste produse derivate de plasmă. De pacienți cu cancer, cu boli autoimune, imunodeficiențe primare și secundare, arsuri, transplant, cancere.”

”Se ajunge într-o situație critică”

„Se ajunge într-o situație critică. Colectarea a scăzut, educația pentru sănătate este inexistentă în școală și nimeni nu știe care sunt beneficiile donării unor astfel de produse. Românii sunt foarte solidari pe Facebook când este vorba de a face ceva, dar dacă nu le oferi informația necesară, nu îi vei avea în centrele de colectare.”

Principalele concluzii ale raportului „Plasmă pentru România”:

  • În anul 2021, România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană care nu colectează plasmă pentru fracționare (pentru fabricarea de medicamente derivate din plasmă – n.red). După cum s-a demonstrat deja, prin crizele de imunoglobulină din anii 2017 și 2018, acest lucru pune în pericol accesul la tratament al pacienților români cu imunodeficiențe primare.
  • România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința consumului de produse derivate din sânge și plasmă umană colectate din surse locale.
  • Din cauza lipsei spațiilor de depozitate adecvate, centrele de transfuzii sunt nevoite să arunce anual între 20.000 și 60.000 de litri de plasmă.
  • Centrele de transfuzii din rețeaua Ministerului Sănătății nu sunt acreditate conform normelor europene. În plus, echipamentele existente sunt învechite și trebuie înlocuite.
  • România este în continuare dependentă de importul de produse derivate din plasmă, în condițiile în care majoritatea țărilor europene au dezvoltat sisteme de colectare și prelucrare locală a plasmei umane, asigurându-și astfel cantitățile necesare consumului intern.
  • În astfel de condiții, în lipsa unor măsuri urgente, țara noastră va ajunge să importe medicamente derivate din plasmă în cantități insuficiente și la prețuri exorbitante, lăsând bolnavii fără tratament. În România, cel puțin 20.000 de pacienți ar putea ajunge să depindă exclusiv de tratamentul cu medicamente derivate din plasmă. Vorbim despre persoane cu imunodeficiențe primare și boli genetice, cum ar fi deficitul de alfa-1 antitripsină și hemofili

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

7 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

37 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: