Din cuprinsul articolului
România trece prin cea mai gravă criză a istoriei sale recente. Natalitatea se prăbușește, iar predicțiile sunt îngrijorătoare. Populaţia scade încet dar sigur.
Se preconizează că, în următoarele decenii, vom ajunge la doar 14 milioane de locuitori, în condițiile în care rata natalităţii este la cel mai mic nivel de când se fac statistici.
La rândul său, migrația afectează numărul din ce în ce mai scăzut de locuitori.
România, în pericol: populaţia scade încet dar sigur
Să ai copil în România zilelor noastre înseamnă un lux pentru cei mai mulţi dintre români. Lunar, o bună parte din bugetul familiei trebuie alocat creşterii copiilor.
Şi aşa tot mai puţini tinerii fac copii şi preferă să plece din ţara, iar populaţia rămasă aici o depăşeşte pe cea în putere.
Anul trecut, la noi în țară s-au născut cei mai puțini copii de când se fac măsurători statistice. Comparativ cu 1990, când se năşteau mai bine de 314.000 de copii, în prezent rată natalităţii este sub jumătate. Potrivit tvrinfo.ro, anul trecut s-au născut un pic peste 155.000 de copii.
Iar asta face că populaţia României să fie tot mai redusă şi mai îmbătrânită.
- Bogdan Pătârlăgeanu, director adjunct Institutul Naţional de Statistică: „Se preconizează că până la finalul anului 2100 să se ajungă undeva la 14 milioane de locuitori. Populaţia va scădea în principal din cauza celor două fenomene: fenomenul migraţionist, care va continua, şi această scădere a naşterilor în care numărul de decese va depăşi numărul de naşteri.”
- Bogdan Bucur, sociolog: „Economia se prăbuşeşte, nu doar natalitatea, dacă nu aducem forţă de muncă care să facă ceea ce românii nu pot să facă pentru că nu există. Sunt foarte multe zone ale economiei naţionale care nu mai pot fi susţinute de români.”
Avem nevoie de un plan naţional de luptă împotriva infertilităţii
Iar autorităţile nu fac nimic pentru a opri declinul. România are doar un program de fertilizare în vitro pentru care, încă, nu au fost alocaţi bani pentru anul acesta.
- Doina Pârcălabu, secretar de stat Ministerul Familiei: „Am reuşit să obţinem finanţarea pentru în 10.000 de proceduri. Suntem cu Hotărârea de Guvern care crează cadrul legal în transparenţă decizională urmând că în 2 săptămâni să fie aprobată în Guvern.”
- Nicole Brunel, președinte Asociația SOS Infertilitatea: „În România credem că avem nevoie ca subcapitol într-un plan naţional de creştere a natalităţii, de un plan naţional de luptă împotriva infertilităţii, întrucât este condiţia medicală care afectează afectează cele mai multe familii tinere din România.”
Ultimul recensământ arată că Populația României numără la această dată aproximativ 19 milioane de locuitori, cu peste 1 milion mai puțini față de acum 1 deceniu.