Categories: Ştiri sănătate

România poate să vândă vaccin anti-covid. Care sunt condițiile

România poate să vândă vaccin anti-covid.

La sfârșitul lunii mai, autoritățile guvernamentale au declarat, potrivit Digi24, că Executivul pregătește cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca pe care țara noastră nu o poate consuma din cauza refuzului românilor de a se vaccina cu serul companiei anglo-suedeze.

Miercuri, 16 iunie, la solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19 achiziționate de Ministerul Sănătății, se arată într-un comunicat de presă.

România poate să vândă vaccin anti-covid

Actul normativ stabilește cadrul legal pentru revânzarea unor cantități de doze de vaccin împotriva COVID-19 care nu mai pot fi valorificate și abilitează Ministerul Sănătății să încheie în numele statului român contracte cu alte state.

„A fost aprobată o OUG privind reglementarea unor măsuri referitoare la valorificarea unor doze de vaccin anti-Covid-19. Conform prevederilor specifice din acordurile încheiate de Comisia Europeană în vederea achiziționării de vaccinuri anti-Covid-19, la fel ca și celelalte state, România poate revinde, dona doze de vaccin.

OUG aprobată azi creează cadrul legislativ prin care se permite revânzarea unor doze și se abilitează Ministerul Sănătății pentru a încheia contracte cu alte state. Sumele rezultate din revânzare se fac venituri la bugetul de stat.

Ministerul Sănătății va încheia contracte de vânzare conform prevederilor specifice din Acordurile de Cumpărare în Avans încheiate între Comisia Europeană și producători în vederea achiziționării de vaccinuri împotriva COVID-19. Condițiile privind tipul de vaccin, cantitățile, detaliile de livrare, cerințele de reglementare sunt stabilite în contractele încheiate între cele două părți.

100.800 doze, ajutoare pentru Ucraina și Serbia

Tot ieri, Guvernul a adoptat și Hotărârea Guvernului privind acordarea unor ajutoare umanitare din rezerva Ministerului Sănătății, cu titlu gratuit, pentru Ucraina și Republica Serbia, precum și acordarea unor servicii medicale.

„De asemenea, s-a aprobat astăzi o HG referitoare la acordarea unui ajutor umanitar – doze de vaccin anti-Covid-19 pentru Ucraina și Serbia. Vorbim de 100.800 de doze pentru Ucraina și 50.400 de doze pentru Serbia”, a declarat secretatul de stat în Ministerul Sănătății, Monica Althamer.

Transportul, asigurat de MAI

Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza prin structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) – structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia, iar DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

11 minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

41 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: