Categories: Ştiri sănătate

România, pe un loc fruntaș, în lume la consumul de alcool. Cum influențează alcoolul viteza de reacție la volan

Din cuprinsul articolului

România se claseză  pe locul 10 în lume la consumul de alcool, potrivit OMS, iar efectele se văd pe șosele. Aproximativ 3% dintre accidentele grave, la nivel național, au drept cauză condusul sub influența alcoolului, arată datele Poliției Române.

Un șofer cu o alcoolemie între 0,20 mg/l si 0,50 mg/l are un risc de 3 ori mai mare de a muri într-un accident decât un șofer care nu consumă alcool la volan, avertizeazăOMSîn raportul Global Road Safety Raport 2015. Alcoolul afectează viteza de reacţie, încetineşte reflexele, diminează coordonarea, îl determină pe şofer să subestimeze pericolele, scade vigilența, provoacă somnolență sau scade acuitatea vizuală.

Din 2017, în România, Codul Rutier are toleranță zero față de consumul de alcool la volan. Cu toate acestea, peste 42.000 de permise au fost ridicate în perioada acestui sezon estival– 6.600 au fost reţinute pentru conducere sub influenţa alcoolului.

„La volan, alege 0!”

În acest context, Diageo împreună cu Academia Titi Aur (ATA) lanseazăo campaniede educare și conștientizare a riscurilor: „La volan, alege 0!”.Diageo lansează în Româniașiplatformaglobală de informareșipromovare a consumului responsabil de alcool DRINKiQ. Pe lângă instrumente de informare privind consumul responsabil și efectele alcoolului asupra organismului, platforma pune la dispoziție și un test cu care poate fi calculat timpul de metabolizare a alcoolului, în funcție de sex, greutate, tipul de alcool consumat și cantitate, precum și cursuri online gratuite.

Campania „La volan, alege 0!”  afost demaratăla Academia Titi Aur, unde 11 tineri cunoscuți în mediul online, printre care Andreea Enache, Cesar Bitlan, Alex Damian, Laura Mușoroaea, Adrian Dan, Raluca Netca și Alexandru Sync, au fost provocați să își testeze viteza de reacție la volan, atât în simulator, cât și pe circuit, în condiții de 0% alcool versus după consumul a trei cocktailuri preparate cu alcool distilat. Gazda evenimentului a fost Vladimir Drăghia, actor și prezentator TV, care a împărtășit experiența sa personală și a transmis un mesaj de consum responsabil.

La prima probă, desfășurată în simulatorul vitezei de reacție, participanții au obținut, în medie, rezultate cu 14% mai slabe după consumul de alcool (la jumătate de oră de la  startul consumului) decât în prima rundă, susținută cu 0% alcool. În cadrul celei de-a doua probe, desfășurate pe circuit, timpul obținut a fost cu 20% mai slab după consumul de alcool (la o oră de la startul consumului) decât în condiții de 0%.

„De multe ori, se întâmplă să conștientizăm pericolele alcoolului la volan prea târziu. Am pus în scenă acest experiment tocmai pentru a conștientiza riscurile majore ale consumului de alcool la volan într-un context simulat, sigur și controlat, și nu atunci când e prea târziu, într-o situație de pericol real. Diageo are o lungă istorie, la nivel global, în promovarea și încurajarea consumului de alcool responsabil, iar prin platforma DRINKiQ își propune să crească și mai mult gradul de infomare cu privire la efectele consumului de alcool asupra sănătății, performanțelor sportive șia consecințelor devastatoare pe care le poate avea la volan”,  a declaratRuxandra Nuță, Project ManagerDrinkIQ, Diageo.

„M-am alăturat campaniei Diageo pentru a contribui la creșterea responsabilității la volan. Cred că alcoolul nu este compatibil cu condusul autovehiculelor, iar conștientizarea acestui lucru poate salva vieți. Rezultatele experimentului pus în scenă cu ajutorul unui simulator pot deveni oricând realitate”, completeazăTiti Aur, multiplu campion național de raliuri și fondator „Academia Titi Aur”.

Pentru mai multe informații, vizitați:www.drinkiq.com

Recent Posts

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

5 minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

25 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

55 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

o oră ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

2 ore ago

Citeste si: