Conform celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate.
România a înregistrat 131 de puncte din 225 posibile şi s-a plasat la finalul clasamentului alături de Malta. Pe primele locuri se află Franţa şi Suedia cu 216 puncte şi Slovenia cu 206 puncte.
,,În studiul realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat, România s-a plasat pe ultimul loc la <<Accesul la tratament>>, unde la secţiunea accesului pacienţilor la tratamente inovatoare a obtinut un singur punct. Din păcate, acest lucru subliniază o situaţie îngrijorătoare cu care se confruntă majoritatea pacienţilor români referitoare la faptul că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din anul 2007. Sunt mai bine de 6 ani de când pacienţii români nu sunt trataţi cu aceleaşi medicamente de ultimă generaţie ca pacienţii europeni, iar bolnavii de hepatită nu au acces la terapia de ultimă generaţie numită tripla terapie, care a avut o rată de succes foarte bună la nivel european”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director Comunicare, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
România, în schimb se află pe un loc fruntaş la nivel european în ceea ce priveşte prevalenţa virusului hepatic C. Din cei aproximativ 2 milioane de pacienţi, 600.000 au fost diagnosticaţi cu hepatită C şi pentru aproximativ 80-90% boala a ajuns deja în stadiu cronic.
,,Este important să se ia măsuri pentru reducerea perioadei de aşteptare până la obţinerea tratamentului şi în acelaşi timp pentru asigurarea celui mai bun tratament existent în acest moment. Este de asemenea o oportunitate de a le transmite pacienţilor că există noi speranţe pentru ei. Numai în SUA, conform Asociaţiei Americane a Cercetarilor şi Producătorilor de Medicamente – PhRMA, sunt în faza de cercetare şi dezvoltare 112 noi terapii. În curând acestea vor fi accesibile pacienţilor europeni şi suntem încrezători că şi autorităţile române se vor alinia la practicile europene prin actualizarea constantă a listei medicamentelor compensate”, a adăugat Oana-Martha Igrişan.
Raportul, Indicele European al Hepatitei, realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat alături de firma de cercetare Health Consumer Power House, cuprinde o analiză a categoriilor ,,Prevenţie”, ,,Screening”, ,,Accesul la tratament şi servicii medicale”, ,,Strategia Natională”, ,,Registrul Naţional” în 30 de state – 27 de ţări membre UE şi Norvegia, Croaţia şi Elveţia. România s-a plasat, în clasamentul general, pe locul 25 cu un punctaj de 606 din maxim 1000.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…