Categories: Ştiri sănătate

România ocupă primul loc în UE la numărul de decese din cauze evitabile. Șeful Colegiului Medicilor explică de ce se moare cu zile în spitalele românești

Atât datele Eurostat cât şi preşedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, confirmă faptul că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la numărul deceselor din cauze evitabile.

Medic primar hematolog şi director al Centrului de Hematologie şi Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, Coriu admite că şi în specialitatea sa medicală – hematologia, care tratează cancerele de sânge – există frecvent decese evitabile, în spatele cărora se ascunde un cumul de factori – de la personalul suprasolicitat şi lipsa materialelor sanitare, până la pacienţii în stare gravă înghesuiţi câte 6-7 în acelaşi salon, deşi ar trebui să beneficieze de saloane izolate sau camere sterile, şi până la reţeaua “empirică” de transfuzii de sânge, relatează HotNews.ro.

Speranțe puse în Planul Naţional de Combatere a Cancerului

De asemenea, medicul a afirmat că atât el, cât şi colegii săi, şi-au pus speranţe în Planul Naţional de Combatere a Cancerului, “în care noi am sesizat toate problemele, şi avem nevoie de un ajutor urgent”, adăugând că “toate aceste probleme pot fi rezolvate.”

Potrivit medicului, în hematologie există terapii care au succes, spre exemplu în leucemia mieloidă cronică, iar rata de supravieţuire la 10 ani este mare, însă aceste terapii “au pretenţia” ca pacienţii să fie monitorizaţi periodic prin examene moleculare.

“Noi am reuşit, în platforma Fundeni, să facem această analiză, şi o facem gratuit pentru toţi pacienţii noştri. Sursele sunt diverse – inclusiv sponsorizări şi tot felul de încercări de a ajuta pacienţii. Cert este că niciun pacient nu trebuie să plătească”, a adăugat el.

În plus, Coriu a declarat că, în acest moment, el şi colegii săi sunt într-o “situaţie disperată, în care suntem depăşiţi, pur şi simplu”.

“Le facem gratuit pentru toţi pacienţii (analizele – n.red.), chiar dacă vin din afara spitalului Fundeni, dar nu mai avem personal. Şi atunci, am vorbit cu domnul prof. Horia Bumbea, care reprezintă Comisia de Hematologie din Ministerul Sănătăţii, să facem demersuri către CNAS pentru ca această analiză să fie decontată corect.

Costul ar fi undeva la 1.000 de lei pe analiză, fără resursa umană, care din punctul de vedere al statului român este gratuită. Dar numai reactivii ne costă 1.000 de lei. Acesta este motivul pentru care am propus Ministerului Sănătăţii şi CNAS, dar din păcate nu avem niciun răspuns”, a mai precizat medicul.

Articolul integral aici.

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

15 minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

45 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: