Sari la conținut

România, obligată să introducă salariul minim european. Care este suma exactă

bani
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

România  obligată să introducă salariul minim european, începând de anul viitor. Însă, până la această schimbare, se estimează că salariul minim ar putea atinge aproape 500 de euro după două creșteri, implementate până la 1 ianuarie 2025.

Pe 1 iulie, salariul minim pe economie va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut. Măsura prin care se acordă o scutire de taxe de 200 de lei din salariul minim va fi eliminată, iar angajații vor primi puțin peste 2.200 de lei net. O nouă majorare este posibilă la 1 ianuarie 2025, cu aproximativ 170 de lei în mână, conform unor surse din cadrul Observatorului.

Nu toți angajatorii vot putea oferi salariul minim european

România este obligată să introducă salariul minim european, iar acesta ar putea fi stabilit la 50% din salariul mediu național, adică jumătate din puțin peste 4.700 lei net. Cu majorarea de la 1 iulie, venitul minim va reprezenta 47% din cel mediu, însă procentul de 50% ar putea fi depășit începând cu 1 ianuarie 2025.

Unii angajatori, precum Marilena, care deține o cofetărie în Sectorul 1 al Capitalei, consideră că este important să ofere angajaților majorări pentru a le asigura un trai decent. Totuși, economiștii avertizează că nu toți angajatorii vor putea susține aceste creșteri salariale, deoarece ele implică costuri suplimentare, iar acestea se pot reflecta în creșterea prețurilor. Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut cu 17% față de ianuarie anul trecut, cu o diminuare semnificativă de 21% în construcții.

„Majorare a salariilor automat înseamnă pentru angajatori o majorare a costurilor, iar preţurile vor fi mai mari. Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie este cu 17% mai mic acum, faţă de ianurie anul trecut. Cea mai mare scădere, 21%, a fost în construcții,” a precizat Adrian Codîrlaşu, analist economic, potrivit aceleeași surse.

România se află printre țările cu cele mai mici salarii minime din Europa, situându-se la puțin peste 660 de euro. La polul opus, pe primul loc se află Luxemburg, unde salariul minim este de patru ori mai mare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel