Din cuprinsul articolului
România NU are programe de depistare a cancerului colorectal, dar unul dintre cele mai răspândite. Este și una dintre principalele cauze de deces.
Suntem printre puținele țări din Europa în care nu există un program național de screening pentru cancerul colorectal, a spus dr. Daciana Toma pentru Doctorul zilei.
Vorbim totuși de o afecțiune care generează multă suferință și curmează vieți dacă nu este depistată la timp.
Din păcate, în România, datele sunt alarmante: cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat (dupa cancerul pulmonar) – 13,3% și este responsabil pentru 12,4% dintre decesele cauzate de cancer.
Supraviețuirea la 5 ani de la diagnosticare este de 91% pentru cancerele colorectale diagnosticate în stadiul incipient, dar scade către 15% pentru cancerele în faze avansate (metastazate).
Și la nivel mondial, acest tip de cancer este printre principalele cauze de deces.
Pe de altă parte, este unul dintre cancerele care pot fi vindecate cu un tratament adecvat, făcut la timp.
„Acum este momentul să ne verificăm starea de sănătate, să ne acordăm o șansă.
Să învățăm să prevenim în loc de a acționa de abia atunci când lucrurile sunt extrem de complicate”,
a menționat dr. Daciana Toma, medic primar medicină de familie, coordonator medical în proiectul ROCCAS II.
De altfel, și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage semnale de alarmă referitor la acest tip de cancer care face ravagii în toată lumea.
Astfel, cancerul colorectal este unul dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
Referitor la cancerul colorectal (cancer cu localizare la nivelul intestinului gros – la nivelul colonului și/sau rectului), OMS atrage un semnal de alarmă pentru că, la nivel mondial, cancerul este una dintre cauzele principale de deces.
„Starea de sănătate este importantă pentru fiecare dintre noi și în mare măsură depinde de noi înșine dacă reușim să o menținem.
Ca să ne menținem starea de sănătate trebuie să prevenim apariția bolilor și să le depistăm timpuriu dacă acestea vor fi apărut”, mai spune dr. Daciana Toma pentru Doctorul zilei.
România este codașa statelor europene în multe… Iar programele de screening ce ar depista cancerul colorectal lipsesc de la noi. De ce? De ce suntem în coada Europei?
Prin screening se înțeleg acele măsuri care permit depistarea unei boli înainte de a fi clinic manifestă.
Adică, un pacient care are riscul de a face o anumită boală, dar nu are nici un fel de simptome, va face screening pentru a vedea dacă nu cumva boala a apărut.
„Să depistezi o boală în această etapă face diferența între viață și moarte, de cele mai multe ori!”, a semnalat dr. Daciana Toma.
Din păcate, situația ar trebui să ne pună pe gânduri cel puțin… De ce?
„Situația epidemiologică a ultimilor doi ani a agravat situația pacienților care sunt la risc de a face cancer colorectal, atât prin neglijarea factorilor de risc, dar mai ales prin nediagnosticarea la timp”, a mai explicat sr. Daciana Toma.
Avantajele pentru pacienți sunt multiple:
Potrivit dr. Daciana Toma, factorii de risc pentru cancerul colorectal sunt frecvent întâlniți în populația generală, mai ales cu înaintarea în vârstă (îmbătrânirea fiind în sine un factor de risc):
Din nefericire, modul de manifestare a cancerului colorectal este atât de nespecific, încât dacă pacienții nu parcurg procesul de screening, mai probabil boala va fi diagnosticată de abia în stadii avansate.
Nu de puține ori boala este asimptomatică. Pe de altă parte, aceste simptome apar și în alte afecțiuni, motiv pentru care diagnosticul corect poate să întârzie.
Colonoscopia este considerată ca fiind testul „gold standard” pentru diagnosticarea cancerului colorectal.
Chiar dacă poate prea târziu pentru unii dintre pacienții care au pierdut lupta cu boala…, a fost demarat un program de screening. Să sperăm că va salva multe vieți!
„Faptul că în acest moment este în derulare un program de screening dă o șansă la viață oricăruia dintre cei care pot accesa acest program, pentru că depistarea timpurie a leziunilor precanceroase, respectiv a cancerului colorectal, dă șansa ca pacienții să facă la timp tratamentul care poate vindeca boala.
Este vorba despre proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II -Bucuresti-Ilfov”,
cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, axa prioritară 4: incluziunea socială şi combaterea sărăciei, contract nr. POCU/757/4/9/136824”, a menționat dr. Daciana Toma.
Parteneri în acest proiect sunt Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” (SUUMC) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).
În cadrul acestui proiect, orice persoană cu vârstă între 50-74 de ani care are domiciliu stabil sau de reședință în București sau Ilfov, indiferent dacă este asigurat sau nu, se poate adresa medicului de familie (afiliat în proiect) pentru a fi introdus in proiect.
Introducerea in proiect presupune înregistrare de date personale și parcurgerea unui chestionar.
Ulterior i se înmânează un kit-ul de testare (test FIT – test imunochimic fecal – depistarea sângelui în materiile fecale), urmând ca pacientul să facă recoltarea la domiciliu și să returneze testul la cabinetul medicului de familie.
Dacă rezultatul este pozitiv (s-a identificat prezența sângelui în fecale), se recomandă efectuarea colonoscopiei.
Pacienții care au risc crescut de cancer colorectal vor fi îndrumați direct către colonoscopie, a mai explicat dr. Daciana Toma.
În cadrul proiectului, examenul colonoscopic se efectuează la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, cu anestezie generală.
Rolul echipei de la COPAC este să ajute deopotrivă, medici și pacienți, pe tot parcursul acestui proiect.
Datele înregistrate până în acest moment ar trebui să constituie argumente solide pentru orice pacient eligibil în proiect.
„Conform raportului din 19.06.2022, în regiunea București-Ilfov au fost înrolați 3524 de pacienți. Dintre aceștia, 88 de pacienți (2,5%) au fost identificați ca având risc crescut și au fost îndrumați direct către colonoscopie.
Dintre testele FIT efectuate, 5,66% au avut rezultat pozitiv. Aceștia sunt pacienți care fără să fi avut nici un semnal de alarmă, nici o îngrijorare legată de cancerul colorectal, iată că au suspiciunea de cancer și pentru clarificarea diagnosticului este nevoie să efectueze colonoscopie.
Proiectul se derulează până la data de 31.12.2023 și are ca obiectiv testarea a 50001 persoane, dintre care 53% să aparțină grupurilor vulnerabile”, a mai spus coordonatorul programului ROCCAS II.
Din grupurile vulnerabile fac parte:
Pentru cei interesați, informații suplimentare despre proiect se pot găsi pe site-ul proiectului https://screeningroccas2-bif.ro/ sau folosind adresa de mail adresa de email roccas2-mf@scumc.ro.
Dacă medicul de familie nu este afiliat proiectului, pacienții care doresc să participe în proiect se pot înregistra la adresa https://www.copac.ro/formular-de-inscriere-pentru-pacienti/, de unde vor fi îndrumați de către colegii de la COPAC.
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…