Sari la conținut

România în coada clasamentului european de prevenire a cancerului de sân și de col uterin

Majoritatea românilor descoperă că au cancer întâmplător!
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Testari gratuite

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la prevenirea cancerului de sân şi de col uterin, arată profilul de ţară, publicat de OCDE, OMS şi Comisia Europeană.

Doar un sfert dintre româncele cu vârste între 20 şi 69 de ani făcuseră, acum 5 ani, un screening pentru depistarea cancerului de col uterin în ultimii 2 ani.

România are cea mai mare incidenţă la cancerul de col uterin, de 5 ori mai mare decât Finlanda, şi o mortalitate din această cauză de 8 ori mai mare.

România în coada clasamentului european de prevenire a cancerului de sân și de col uterin

Iniţiatorii primei ediţii a Summitului de prevenţie şi screening HPV vor ca elevii să înveţe în şcoală despre sănătate, campanii media şi spoturi publicitare pentru conştienizarea pericolului pe care îl reprezintă acesta şi modul în care poate fi prevenit.

Președintele Societății Române de HPV, profesor doctor Radu Vlădăreanu, consideră că este nevoie de finanțare pentru realizarea centrelor de screening anti-HPV și spune că în ultima perioadă se vaccinează anti-HPV aproximativ 20.000 de persoane eligibile pe lună.

„Până nu implementăm ca lumea, vaccinarea în populația feminină în special, dar și a băieților, și al doilea – un screening real, funcțional, de cancer de col, deci cele două lucruri care trebuie să meargă mână în mână, până nu funcționează aceste lucruri, n-o să reducem major povara acestei boli.

Trebuie să existe foarte multe lucruri circuite, registre, transparență, comunicare, lucruri care nu știu exact cine le va face și cum”, a declarat Radu Vlădăreanu, potrivit RRA.

Rafila: Centrele de screening pentru cancerul de col se vor extinde în a doua jumătate a anului

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a dezvăluit că centrele pentru screeningul HPV se vor extinde în a doua jumătate a acestui an.

„Odată cu intrarea în vigoare a programul de screening pentru cancerul de col uterin și pentru infecția cu HPV, astfel de centre vor fi disponibile în toată țara. Ele sunt și în momentul de față.

Se va extinde foarte mult în a doua jumătate a anului, când devine operațional Programul de screening pentru cancerul de col uterin”, a precizat  Alexandru Rafila.

Țări precum Australia și Norvegia au eradicat această formă de cancer prin programe active și eficiente de screening.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel