Sari la conținut

România confirmă primele cazuri de variola maimuței. Dr. Adrian Marinescu răspunde: vom avea sau nu o pandemie de variola maimuței?

Dr. Adrian Marinescu
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Dr. Marinescu, despre valul de îmbolnăviri

România a confirmat în cursul zilei de luni, 13 iunie, primul caz de variola maimuței din țara noastră. În acest context, medicul infecționist Adrian Marinescu, ne explică dacă țara noastră se va confrunta cu o nouă pandemie.

Conform comunicatului emis de Ministerul Sănătății, primul caz de variola maimuței în România a fost depistat la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator.

Ministerul explică faptul că boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții trecute. Starea bărbatului este bună, primește tratament simptomatic și se află în izolare. “Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, adaugă Ministerul.

Va duce virusul variola maimuței la o nouă pandemie?

„Două lucruri ar fi importante de spus încă de la început: o dată că, spre deosebire de virusul SARS-CoV-2, la variola maimuței vorbim de o transmitere care se face cu mare dificultate de la om la om; al doilea lucru, nu e nimic nou. Probabil că știți – dacă nu, vă spun eu acum – că din 1958 vorbim de variola maimuței și că în 1970 a fost primul caz la om. Ce e diferit în această perioadă este că în afara Africii nu avem cazuri izolate, sau nu sunt atât de rare. Sunt ceva mai multe și e motivul pentru care atenția noastră a tuturor se îndreaptă către aceste cazuri”, a spus medicul, luni, la B1 TV.

„Faptul că e o boală cunoscută și că în general sunt forme ușoare nu înseamnă că n-ar trebui să fim prudenți, ca o discuție generală. În principiu, în raport cu bolile infecțioase, cred că tot timpul ar trebui să gândim în acest fel”, a mai spus Adrian Marinescu.

Variola maimuţei. Cum se transmite virusul și cum se manifestă

„Modalitatea de transmitere înseamnă contact direct și prelungit, vă și spuneam că e vorba de focar în familie, dacă este să discutăm de un focar (…). N-avem date că o persoană asimptomatică, așa cum s-a întâmplat la SARS-CoV-2, ar putea transmite, și e important, ceea ce înseamnă că acea persoană care are febră, durere în gât, ganglioni inflamați și are o erupție destul de caracteristică, cu vezicule, va fi cea care va transmite în acel interval de timp, în principiu când are erupția. E vorba de fluidele corporale”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel