Din cuprinsul articolului
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie la competitivitatea și autonomia strategică europeană, pe de o parte, și la prosperitatea și competitivitatea națională, pe de altă parte.
Autoritățile și industria farmaceutică inovatoare trebuie să identifice, adapteze și implementeze modele de cooperare și stimulare a investițiilor, pe baza modelelor de parteneriat și colaborare propuse în alte țări, au fost principalele concluzii ale evenimentului ROMÂNIA INOVATOARE: STAT MEMBRU REZILIENT ȘI COMPETITIV ÎN UE ȘI OCDE, organizat de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în parteneriat cu Calea Europeană.
În contextul în care industria farmaceutică inovatoare contribuie semnificativ la economia Europei și României, principalele teme ale dezbaterii au fost: competitivitatea europeană în domeniul sănătății și impactul accesului la OCDE pentru sistemul de sănătate din România, modelele de cooperare și stimulare a investițiilor între industria farmaceutică și autorități, pe baza modelelor de parteneriat și colaborare propuse în alte țări, factorii care influențează localizarea deciziilor de investiții, repoziționarea țărilor europene în competiția pentru atragerea de studii clinice și accesul la inovație în UE și OCDE, se precizează într-un comunicat.
“Sunt onorat să reprezint ARPIM, organizația care reunește în România cele mai importante 29 de companii farmaceutice a căror activitate este bazată pe cercetare și inovare, în cadrul acestui eveniment în care am vorbit despre viitor, investiții, parteneriat strategic.
Inovația înseamnă progres, iar în sănătate este singura cale care poate acoperi decalajul pe care-l avem față de standardele europene, actuale, de tratament. De asemenea, o poziție competitivă pentru atragerea de investiții importante în cercetarea și inovația farmaceutică poate constitui un avantaj economic considerabil pentru România”, a declarat Dr. Radu Rășinar, președinte ARPIM.
„OCDE nu promovează doar bunăstarea economică, ci se ocupă de toate tipurile de politici și de programe care ne pot ameliora viața, iar sănătatea și educația sunt printre cele mai importante. Șansa procesului de aderare la OCDE o reprezintă alinierea la practicile și politicile publice, la cele mai bune practici și instrumente existente la nivel internațional.
Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a ne perfecționa politicile publice în materie de sănătate, de a avea un sistem de sănătate mai modern, mai solid, mai eficient, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne, așa cum este și conferința dumneavoastră de astăzi”, a declarat Luca Niculescu, secretar de stat în MAE, coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE.
„Dezvoltarea industriei farmaceutice rămâne o temă de interes permanent. Elementul cel mai strigent, din cadrul acestei dezvoltări, aflat în legătură directă cu MS, CNAS este cel care se referă la accesul oamenilor la medicamente. Acest obiectiv trebuie să aibă în spate însă o politică coerentă în acest domeniu și noi asta încercăm să facem, să îmbunătățim accesul oamenilor la medicamente prin parteneriat cu industria.
Noi vrem să avem un parteneriat în interesul oamenilor, iar acest parteneriat nu poate să facă subiectul unor abordări care nu au niciun fel de legătură cu realitatea și nu fac altceva decât să descurajeze investițiile în domeniul sănătății. Industria farmaceutică produce venituri statului român, produce locuri de muncă, dar oferă și acces la medicamente pacienților.
În momentul de față am făcut pasul înainte și, împreună cu Ministerul Economiei, avem un grup de lucru structurat care își propune să ofere Guvernului o strategie pe termen mediu măcar, încât dezvoltarea industriei farmaceutice să fie evidentă.
Procentul din PIB pe care îl are România ca și producție de medicamente este în jur de 1% în momentul de față, vrem să ajungă la 3%. Scopul este să oferim o șansă de dezvoltare economică României prin industria farmaceutică, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
„Din punctul nostru de vedere, ar trebui ca, vorbind despre o industrie, să putem să venim și să facem partea noastră de ajutor, de scheme de sprijin, de susținere pentru dezvoltarea acestei industrii foarte importante în România care are foarte mare potențial.
Am făcut analiză și am constatat că există foarte mare potențial pentru industria farmaceutică, dar eu aș mai adăuga ceva: aș adăuga și industria dispozitivelor medicale pentru că și aici România poate avea un foarte mare avantaj competitiv, uitându-ne la ceea ce producem și la ceea ce nu producem astăzi în România, la forța de muncă calificată în acest domeniu”, a explicat Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei.
Evenimentul a fost organizat în contextul strategiilor industriale și farmaceutice ale UE și al aderării la OCDE, organizație care include unele dintre cele mai competitive țări din lume și cu sistemele de sănătate cele mai dezvoltate.
Astfel, România trebuie să-și elaboreze o strategie de stimulare a investițiilor și a accesului la inovația medicală și farmaceutică, atrăgând în același timp investiții în capitalul de cunoaștere: studii clinice, cercetare universitară medicală fundamentală și translațională, strategii inovative de prevenție, prin diverse tipuri de parteneriate public-privat, printre alte soluții.
“România are o oportunitate unică de a-și elabora și implementa un Program Național de Dezvoltare a Industriei Farmaceutice, ceea ce va duce și la reducerea decalajelor de acces față de standardele europene de tratament.
Accentul pus pe creșterea competitivității europene în domeniul farmaceutic, poziționarea României în top 25 la nivel global pentru două tipologii de studii clinice, aportul important în creșterea productivității și îmbunătățirea rezultatelor de sănătate din partea industriei la nivel local, reprezintă tot atâtea argumente pentru considerarea sectorului farmaceutic inovator ca unul strategic și pentru un parteneriat de durată cu autoritățile, în beneficiul pacienților români”, a declarat Dr. Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe ARPIM.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai patru ministere relevante: Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Alături de aceștia, la dezbatere au participat reprezentanți ai industriei farmaceutice inovatoare, ai asociațiilor de pacienți, europarlamentari, membri ai Parlamentului României și reprezentanții principalelor autorități din domeniul sănătății: Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…