Sari la conținut

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie la competitivitatea și autonomia strategică europeană, pe de o parte, și la prosperitatea și competitivitatea națională, pe de altă parte.

Autoritățile și industria farmaceutică inovatoare trebuie să identifice, adapteze și implementeze modele de cooperare și stimulare a investițiilor, pe baza modelelor de parteneriat și colaborare propuse în alte țări, au fost principalele concluzii ale evenimentului ROMÂNIA INOVATOARE: STAT MEMBRU REZILIENT ȘI COMPETITIV ÎN UE ȘI OCDE, organizat de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în parteneriat cu Calea Europeană.

În contextul în care industria farmaceutică inovatoare contribuie semnificativ la economia Europei și României, principalele teme ale dezbaterii au fost: competitivitatea europeană în domeniul sănătății și impactul accesului la OCDE pentru sistemul de sănătate din România, modelele de cooperare și stimulare a investițiilor între industria farmaceutică și autorități, pe baza modelelor de parteneriat și colaborare propuse în alte țări, factorii care influențează localizarea deciziilor de investiții, repoziționarea țărilor europene în competiția pentru atragerea de studii clinice și accesul la inovație în UE și OCDE, se precizează într-un comunicat.

Dr Radu Răşinar: „Inovația înseamnă progres”

“Sunt onorat să reprezint ARPIM, organizația care reunește în România cele mai importante 29 de companii farmaceutice a căror activitate este bazată pe cercetare și inovare, în cadrul acestui eveniment în care am vorbit despre viitor, investiții, parteneriat strategic.

Inovația înseamnă progres, iar în sănătate este singura cale care poate  acoperi decalajul pe care-l avem față de standardele europene, actuale, de tratament. De asemenea, o poziție competitivă pentru atragerea de investiții importante în cercetarea și inovația farmaceutică poate constitui un avantaj  economic considerabil pentru România”, a declarat Dr. Radu Rășinar, președinte ARPIM.

Luca Niculescu, secretar de stat în MAE: „Aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a ne perfecționa politicile publice în materie de sănătate”

„OCDE nu promovează doar bunăstarea economică, ci se ocupă de toate tipurile de politici și de programe care ne pot ameliora viața, iar sănătatea și educația sunt printre cele mai importante. Șansa procesului de aderare la OCDE o reprezintă alinierea la practicile și politicile publice, la cele mai bune practici și instrumente existente la nivel internațional.

Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a ne perfecționa politicile publice în materie de sănătate, de a avea un sistem de sănătate mai modern, mai solid, mai eficient, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne, așa cum este și conferința dumneavoastră de astăzi”, a declarat Luca Niculescu, secretar de stat în MAE, coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE.

Rafila: „Procentul din PIB pe care îl are România ca și producție de medicamente este în jur de 1%”

„Dezvoltarea industriei farmaceutice rămâne o temă de interes permanent. Elementul cel mai strigent, din cadrul acestei dezvoltări, aflat în legătură directă cu MS, CNAS este cel care se referă la accesul oamenilor la medicamente. Acest obiectiv trebuie să aibă în spate însă o politică coerentă în acest domeniu și noi asta încercăm să facem, să îmbunătățim accesul oamenilor la medicamente prin parteneriat cu industria.

Noi vrem să avem un parteneriat în interesul oamenilor, iar acest parteneriat nu poate să facă subiectul unor abordări care nu au niciun fel de legătură cu realitatea și nu fac altceva decât să descurajeze investițiile în domeniul sănătății. Industria farmaceutică produce venituri statului român, produce locuri de muncă, dar oferă și acces la medicamente pacienților.

În momentul de față am făcut pasul înainte și, împreună cu Ministerul Economiei, avem un grup de lucru structurat care își propune să ofere Guvernului o strategie pe termen mediu măcar, încât dezvoltarea industriei farmaceutice să fie evidentă.

Procentul din PIB pe care îl are România ca și producție de medicamente este în jur de 1% în momentul de față, vrem să ajungă la 3%. Scopul este să oferim o șansă de dezvoltare economică României prin industria farmaceutică, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Radu Oprea: „Există foarte mare potențial pentru industria farmaceutică”

„Din punctul nostru de vedere, ar trebui ca, vorbind despre o industrie, să putem să venim  și să facem partea noastră de ajutor, de scheme de sprijin, de susținere pentru dezvoltarea acestei industrii foarte importante în România care are foarte mare potențial.

Am făcut analiză și am constatat că există foarte mare potențial pentru industria farmaceutică, dar eu aș mai adăuga ceva: aș adăuga și industria dispozitivelor medicale pentru că și aici România poate avea un foarte mare avantaj competitiv, uitându-ne la ceea ce producem și la ceea ce nu producem astăzi în România, la forța de muncă calificată în acest domeniu”, a explicat Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei.

Evenimentul a fost organizat în contextul strategiilor industriale și farmaceutice ale UE și al aderării la OCDE, organizație care include unele dintre cele mai competitive țări din lume și cu sistemele de sănătate cele mai dezvoltate.

Astfel, România trebuie să-și elaboreze o strategie de stimulare a investițiilor și a accesului la inovația medicală și farmaceutică, atrăgând în același timp investiții în capitalul de cunoaștere: studii clinice, cercetare universitară medicală fundamentală și translațională, strategii inovative de prevenție, prin diverse tipuri de parteneriate public-privat, printre alte soluții.

Deziderat: Program Național de Dezvoltare a Industriei Farmaceutice

“România are o oportunitate unică de a-și elabora și implementa un Program Național de Dezvoltare a Industriei Farmaceutice, ceea ce va duce și la reducerea decalajelor de acces față de standardele europene de tratament.

Accentul pus pe creșterea competitivității europene în domeniul farmaceutic, poziționarea României în top 25 la nivel global pentru două tipologii de studii clinice, aportul important în creșterea productivității și îmbunătățirea rezultatelor de sănătate din partea industriei la nivel local, reprezintă tot atâtea argumente pentru considerarea sectorului farmaceutic inovator ca unul strategic și pentru un parteneriat de durată cu autoritățile, în beneficiul pacienților români”, a declarat Dr. Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe ARPIM.

Statistici

  • Industria farmaceutică inovatoare urmărește continuu progresul medical. Aceasta își propune să transforme cercetarea fundamentală în tratamente inovatoare, disponibile la scară largă și accesibile pacienților. Industria farmaceutică bazată pe inovație a contribuit semnificativ la îmbunătățirea vieții pacienților și la creșterea speranței de viață. Astăzi, cetățenii europeni se pot aștepta să trăiască mai mult cu până la 30 de ani decât au făcut-o acum un secol.
  • Pentru a recupera pierderea de competitivitate față de alte continente, Europa trebuie să stimuleze investițiile în cercetare-dezvoltare ale industriei farmaceutice inovatoare: un raport recent al EFPIA arată că economia țărilor Spațiului Economic European (Uniunea Europeană împreună cu Islanda, Norvegia și Liechtenstein) poate beneficia anual de investiții de 1-1,5 miliarde de euro prin studiile clinice.
  • Raportul privind competitivitatea europeană întocmit de fostul premier italian Mario Draghi are ca punct de plecare, pentru sectorul farmaceutic (paginile 187-204), faptul că acesta are o contribuție semnificativă la economia UE, reprezentând 5% din valoarea adăugată în economie din toate sectoarele de producție, în timp ce produsele farmaceutice reprezintă aproape 11% din exporturile UE.
  • În Uniunea Europeană, se estimează că valoarea adăugată brută a industriei farmaceutice inovatoare este de 311 miliarde de euro, sectorul contribuind la susținerea a 2,3 milioane de locuri de muncă, conform datelor preliminare ale raportului realizat de compania PriceWaterhouseCoopers pentru Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), Economic footprint of the Pharmaceutical Industry in Europe, ce va fi dat publicității la jumătatea lunii noiembrie.
  • În România, se estimează că sectorul farmaceutic inovator contribuie semnificativ din punct de vedere social, uman și economic, valoarea adăugată brută la economia românească fiind de aproximativ 1,5 miliarde de euro la nivelul anului 2022, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 5% pe an în perioada 2016-2022, conform aceluiasi raport citat mai sus.
  • Valoarea adăugată brută este un indicator economic extrem de important deoarece poate informa evaluarea unei politici, ajutând factorii de decizie să prioritizeze sectoarele de intervenție.
  • României se află în top 25 la nivel global pentru două tipologii de studii clinice.
  • Modelele de colaborare între autorități și industrie prezentate în cadrul evenimentului (Franța – program de investiții de 7,5 miliarde de euro și acord de colaborare pe 3 ani semnat cu industria; Spania – programul PROFARMA, care a condus la investiții de 800 de milioane de euro în studiile clinice) reprezintă exemple de succes pe care România le poate urma.

Soluții 

  • Recomandări pentru stimularea investițiilor industriei farmaceutice inovatoare
    • Stimularea hub-urilor de inovație de excelență – prin colaborarea cu mediul academic, o politică fiscală stimulantă, finanțarea cercetării naționale
    • Introducerea unor mecanisme de acces timpuriu la inovație
    • Investiția în infrastructura digitală și în date de bună calitate, accesibile și transparente
    • Politici de prețuri, rambursare și achiziții atractive
    • Parteneriat între autorități și industria farmaceutică inovatoare
  • Stimularea investițiilor în cercetare-dezvoltare și politici de acces atractive care pot fi preluate din modelele de parteneriat dintre industria farmaceutică și autorități din state precum Franța și Spania
  • Implementarea unui Program Național de Dezvoltare a Industriei Farmaceutice

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai patru ministere relevante: Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Alături de aceștia, la dezbatere au participat reprezentanți ai industriei farmaceutice inovatoare, ai asociațiilor de pacienți, europarlamentari, membri ai Parlamentului României și reprezentanții principalelor autorități din domeniul sănătății: Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel