Categories: Ştiri sănătate

România are cele mai multe mame adolescente din Europa

România este pe primul loc în Europa cu cel mai mare procent, 10,6%, de mame mai tinere de 20 de ani, în comparaţie cu Elveţia care ocupă ultimul loc cu 1,1%, conform Raportului european de sănătate perinatală din 2010.

Potrivit aceluiaşi raport, Letonia, Malta, Marea Britanie, Slovacia şi Ungaria ocupă locurile intermediare cu procente în jurul valorii de 5%.

Aproximativ 16 de milioane de fete sub vârsta de 18 ani nasc în fiecare an, iar alte 3,2 milioane fac avorturi nesigure. Majoritatea, 90%, dintre adolescentele însărcinate din ţările în curs de dezvoltare sunt căsătorite, dar acest lucru nu este ca o consecinţă a alegerii lor fireşti şi în cunoştinţă de cauză.

La nivel european, în mai mult de jumătate dintre ţările membre UE naşterile la mame adolescente reprezintă sub 3% din totalul naşterilor.

Sarcina la adolescente este o problemă de sănătate: mamele tinere se confruntă cu un risc sporit de complicaţii materne, deces şi invaliditate, inclusiv fistula obstetricală, iar copiii lor se confruntă cu riscuri mai mari. Este, de asemenea, o problemă a drepturilor omului. Sarcina la adolescente înseamnă de multe ori un final brusc al copilăriei, o educaţie limitată şi oportunităţi pierdute.

Aşa cum se arată în mesajul directorului executiv al Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA), dr. Babatunde Osotimehin, scăderea numărului de sarcini la adolescente presupune ‘angajamentul statelor, comunităţilor şi indivizilor de a investi în fetele tinere, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. […] Adolescenţilor şi tinerilor trebuie să le fie furnizată o educaţie sexuală comprehensivă adecvată vârstei lor pentru a putea dezvolta cunoştinţe şi abilităţi necesare pentru a-şi putea proteja sănătatea de-a lungul vieţii. Totuşi, educaţia şi informarea nu sunt suficiente. Serviciile de sănătatea reproducerii de calitate trebuie să fie disponibile pentru ca adolescenţii să poată face alegeri informate şi să fie sănătoşi. La nivel local, comunităţile trebuie să asigure infrastructura pentru ca aceste servicii de sănătatea reproducerii să fie furnizate într-o manieră sensibilă şi prietenoasă tinerilor’.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: