România a înregistrat anul trecut o creştere uşoară a cazurilor nou diagnosticate de TBC, după 10 de ani de scădere constantă, spune coordonatoarea programului naţional de control al Tuberculozei, Gilda Popescu, medic la Spitalul ‘Marius Nasta‘ din Capitală.
Ea precizează că România rămâne, de altfel, ţara cu cea mai mare incidenţă a bolii din întreaga Uniune Europeană:
”Pentru România, rata incidenței tuberculozei a scăzut din 2002, când am avut 142,2 la suta de mii de locuitori și notificați 30.965 de cazuri de tuberculoză. În 2023 avem 9.143 de cazuri de tuberculoză, cu o creștere față de anul trecut corespunzând unei incidențe de 48 la suta de mii de locuitori.
Pe județe, în România, primul loc îl deține Doljul, urmat de județul Giurgiu, Brăila şi, din fericire, există și județe din centrul țării, Covasna, Harghita, în care incidența este sub media europeană, respectiv 3,4 la suta de mii de locuitori. Această distribuţie pe harta administrativă a țării se menține de un deceniu încoace, acest cerc roșu care înconjoară partea de sud și nord-est a țării.” a declarat Gilda Popescu, medic la Spitalul ‘Marius Nasta’ din Capitală
Medicii pneumologi atrag atenţia că există o legătură între poluarea aerului şi riscul crescut de a face tuberculoză. Una dintre cauze este scăderea imunităţii ca urmare a expunerii la poluanţi precum particulele fine, oxizii de azot şi alte substanţe toxice.
Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei este marcată în fiecare an pe 24 martie.
Tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume din cauza multiplelor implicații pe care le are la nivel de individ și societate.
Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării bolii, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, un proces ce a deschis calea spre diagnosticare şi vindecare.
Tuberculoza reduce drastic calitatea vieții bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor și, uneori, a altor organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă, astfel că membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se pot îmbolvi, la rândul lor. Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simți stigmatizată și izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferință psihică ce se adaugă suferinței cauzată de boală. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului până la vindecare poate cauza dificultăți materiale pacientului și familiei.
Cu toate că, în ultimele două decenii, România a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză (de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori în 2021), țara noastră continuă să ocupe primul loc în UE la numărul de cazuri noi și recidive.
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…