Din cuprinsul articolului
De la 1 august au fost aplicate scumpiri la jumătate dintre medicamentele aprobate la noi în țară, adică aproximativ 3.000 de produse.
În acest context, România are un deficit istoric în comerțul exterior cu produse farmaceutice, în condițiile în care exportă medicamente generice ieftine și importă cantități mari de produse – inclusiv inovative, mult mai scumpe.
În 2022, deficitul pe acest segment a ajuns la un nivel-record, pe fondul creșterii valorii importurilor. Totuși, datele din primele luni ale acestui an sugerează o creștere accelerată a exporturilor de produse farmaceutice, care ar putea reduce din deficitul înregistrat pe acest segment.
Astfel, exporturile de produse medicale și farmaceutice ale României au însumat 512,9 milioane euro în primele 5 luni din 2023, în creștere cu 31,3% față de aceeași perioadă din anul precedent, arată un raport realizat de Institutul Național de Statistică (INS), consultat de 360medical.ro.
Este cea mai rapidă rată de creștere a exporturilor de produse medicale și farmaceutice înregistrată de România în ultimii ani. Mai mult, România a atins în luna mai 203 un nivel-record lunar al exporturilor de produse farmaceutice, de 115,9 milioane euro.
În același timp, România a importat produse medicale și farmaceutice în valoare de 2,097 miliarde euro în perioada ianuarie-mai 2023, în creștere cu 13,6% față de perioada echivalentă din 2022.
Astfel, România a înregistrat în primele 5 luni din acest an un deficit în comerțul internațional cu produse medicale și farmaceutice în valoare de 1,58 miliarde euro (față de 1,47 miliarde euro în primele 5 luni din 2022), adică 14% din deficitul comercial total al țării (de 11,06 miliarde euro în perioada ianuarie-mai 2023).
În ultimii ani, creșterea deficitului a fost corelată cu avansul puternic al pieței farmaceutice interne, acoperită în mare parte din import.
Anul trecut, piața farmaceutică din România, calculată după valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți prin farmacii și spitale, a crescut cu 22% față de anul precedent, depășind 5 miliarde de euro. În schimb, consumul de medicamente a urcat cu doar 7,2%, la 705,8 milioane de cutii.
Datele INS arată că mare parte din creșterea pieței a provenit din majorarea prețurilor. Astfel, prețul mediu al unei cutii de medicamente a crescut pe parcursul anului trecut cu 12,3%, de la 32,51 lei în ianuarie până la 36,52 lei în decembrie 2022.
În total exporturile de produse medicale și farmaceutice ale României au însumat anul trecut 1,01 miliarde euro, în creștere cu 2,7% față de anul precedent, iar importurile au fost de 4,62 miliarde euro, în urcare cu 11,4%.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…