Coenzima Q10 sau CoQ10 este un antioxidant responsabil pentru nivelurile de energie. În anul 1978, Peter Mirchell a subliniat utilizarea celulară a acesteia și a luat Premiul Nobel pentru Chimie. Carnea, peștele, ficatul, cereale integrale, spanacul, broccoli sunt surse excelente de coenzima Q10.
Coenzima Q10 scade odată cu înaintarea în vârstă și mai multe afecțiuni sunt asociate cu nivelurile scăzute ale acesteia. Cu toate acestea încă mai sunt necesare studii, fiind controversată ideea că aceasta poate preveni anumite boli.
Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă asemănătoarea vitaminelor. Ea se regăsește în mod natural în organism. Principalul ei rol este de a produce energie dar are și un important rol antioxidant.
Iată care sunt beneficiile coenzimei Q10:
Principalele alimente bogate în coenzima Q10: carnea de vită, ficatul de pui, rinichii, inima, căpșunile, peștele – păstrăv, hering, sardine, macrou, conopidă, broccoli, portocale, căpșunile, ouă, lactate, mazăre, fasole, nucile, semințe de susan, uleiul de soia.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…