Rolurile coenzimei Q10 pentru sănătatea organismului

Coenzima Q10 sau CoQ10 este un antioxidant responsabil pentru nivelurile de energie. În anul 1978, Peter Mirchell a subliniat utilizarea celulară a acesteia și a luat Premiul Nobel pentru Chimie. Carnea, peștele, ficatul, cereale integrale, spanacul, broccoli sunt surse excelente de coenzima Q10.

Coenzima Q10 scade odată cu înaintarea în vârstă și mai multe afecțiuni sunt asociate cu nivelurile scăzute ale acesteia. Cu toate acestea încă mai sunt necesare studii, fiind controversată ideea că aceasta poate preveni anumite boli.

Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă asemănătoarea vitaminelor. Ea se regăsește în mod natural în organism. Principalul ei rol este de a produce energie dar are și un important rol antioxidant.

Iată care sunt beneficiile coenzimei Q10:

  • Sunt cercetători care susțin că CoQ10 ajută la menținerea sănătății inimii, fiindcă ea îmbunătățește producerea de energie în celulele, cu scopul de a preveni formarea cheagurilor de sânge. Mai mult, anumite studii au evidențiat că această coenzimă poate preveni sau chiar ameliora insuficiența cardiacă, angina pectorală, cardiopatia sau ateroscleroză.
  • Alții spun că coenzima poate să îmbunătățească starea de sănătate a celor care au Alzheimer, explicația fiind aceea că are efect de anti-aging, prin protecția oferită de aceasta în stresul oxidativ. Mai mult, îmbunătățește funcțiile mitocondriale.
  • Totodată, sunt studii care arată că administrarea coenzimei Q10 în doze mari bolnavilor diagnosticați cu Parkinson duce la reducerea simptomelor și încetinește evoluția bolii.
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge.
  • Reduce inflamația din corp.
  • Datorită efectelor sale antioxidante, cercetările au descoperit că CoQ10 reduce inflamația în organism.
  • Ameliorează simptomele gingivitei și sângerarea gingiilor. Mai mult, unii cercetători susțin că CoQ10 poate să fie folosită și ca tratament pentru boala paradontală.
  • Nu în ultimul rând, suplimentele alimentare și cremele pe bază de coenzima Q10 se pare că sunt de real ajutor pentru menținerea frumuseții femeilor. Mai exact, sunt eficiente în reducerea radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea prematură a pielii. Cercetătorii au constatat că suplimentarea cu coenzima Q10 are un puternic efect anti-aging, încetinind pierderea masei musculare, apariția ridurilor, deteriorarea articulațiilor.
  • Contribuie la menținerea unui pH normal. Specialiștii spun că bolile apar în situația în care există o aciditate crescută, atunci când nivelul pH -ului este peste limita normală. Sunt studii care spun că aceasta coenzimă poate contribui la normaliza nivelul pH -ului, crescând activitatea sistemului imunitar. Se pare că ar putea micșora și riscul de cancer. Un studiu relativ nou făcut pe femeie diagnosticate cu cancer mamar, arată că administrarea suplimentelor de Q10 poate ameliora starea lor de sănătate.

Principalele alimente bogate în coenzima Q10: carnea de vită, ficatul de pui, rinichii, inima, căpșunile, peștele – păstrăv, hering, sardine, macrou, conopidă, broccoli, portocale, căpșunile, ouă, lactate, mazăre, fasole, nucile, semințe de susan, uleiul de soia.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

29 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

49 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: