Sari la conținut

Rolurile coenzimei Q10 pentru sănătatea organismului

Coenzima Q10 sau CoQ10 este un antioxidant responsabil pentru nivelurile de energie. În anul 1978, Peter Mirchell a subliniat utilizarea celulară a acesteia și a luat Premiul Nobel pentru Chimie. Carnea, peștele, ficatul, cereale integrale, spanacul, broccoli sunt surse excelente de coenzima Q10.

Coenzima Q10 scade odată cu înaintarea în vârstă și mai multe afecțiuni sunt asociate cu nivelurile scăzute ale acesteia. Cu toate acestea încă mai sunt necesare studii, fiind controversată ideea că aceasta poate preveni anumite boli.

Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă asemănătoarea vitaminelor. Ea se regăsește în mod natural în organism. Principalul ei rol este de a produce energie dar are și un important rol antioxidant.

Iată care sunt beneficiile coenzimei Q10:

  • Sunt cercetători care susțin că CoQ10 ajută la menținerea sănătății inimii, fiindcă ea îmbunătățește producerea de energie în celulele, cu scopul de a preveni formarea cheagurilor de sânge. Mai mult, anumite studii au evidențiat că această coenzimă poate preveni sau chiar ameliora insuficiența cardiacă, angina pectorală, cardiopatia sau ateroscleroză.
  • Alții spun că coenzima poate să îmbunătățească starea de sănătate a celor care au Alzheimer, explicația fiind aceea că are efect de anti-aging, prin protecția oferită de aceasta în stresul oxidativ. Mai mult, îmbunătățește funcțiile mitocondriale.
  • Totodată, sunt studii care arată că administrarea coenzimei Q10 în doze mari bolnavilor diagnosticați cu Parkinson duce la reducerea simptomelor și încetinește evoluția bolii.
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge.
  • Reduce inflamația din corp.
  • Datorită efectelor sale antioxidante, cercetările au descoperit că CoQ10 reduce inflamația în organism.
  • Ameliorează simptomele gingivitei și sângerarea gingiilor. Mai mult, unii cercetători susțin că CoQ10 poate să fie folosită și ca tratament pentru boala paradontală.
  • Nu în ultimul rând, suplimentele alimentare și cremele pe bază de coenzima Q10 se pare că sunt de real ajutor pentru menținerea frumuseții femeilor. Mai exact, sunt eficiente în reducerea radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea prematură a pielii. Cercetătorii au constatat că suplimentarea cu coenzima Q10 are un puternic efect anti-aging, încetinind pierderea masei musculare, apariția ridurilor, deteriorarea articulațiilor.
  • Contribuie la menținerea unui pH normal. Specialiștii spun că bolile apar în situația în care există o aciditate crescută, atunci când nivelul pH -ului este peste limita normală. Sunt studii care spun că aceasta coenzimă poate contribui la normaliza nivelul pH -ului, crescând activitatea sistemului imunitar. Se pare că ar putea micșora și riscul de cancer. Un studiu relativ nou făcut pe femeie diagnosticate cu cancer mamar, arată că administrarea suplimentelor de Q10 poate ameliora starea lor de sănătate.

Principalele alimente bogate în coenzima Q10: carnea de vită, ficatul de pui, rinichii, inima, căpșunile, peștele – păstrăv, hering, sardine, macrou, conopidă, broccoli, portocale, căpșunile, ouă, lactate, mazăre, fasole, nucile, semințe de susan, uleiul de soia.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel