Vine un moment în viața unei femei și a unei familie când dorința de a avea un copil prinde contur. Cel mai important aspect este schimbarea stilului de viață. De asemenea, efectuarea tuturor analizelor este alt aspect demn de luat în seamă.
Vitamina B9 este extrem de importantă pentru viitoarea mama. Care este rolul acestei vitamine ne-a spus Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Dacă ai grijă să incluzi în dieta zilnică legume verzi și uscate (năut, mazăre etc), semințe și nuci, avocado, portocale, ficat este ideal pentru făt. Dar esențiale sunt și următoarele alimente: gălbenuș de ou, brânzeturi fermentate ori cereale. Alimentele enumerate mai sus sunt surse importante de acid folic sau de vitamina B9 cum i se mai spune.
Vitamina B9 esențială pentru formarea celulelor roșii
Acidul folic are un rol foarte important în formarea celulelor, în special a celor roșii. Luat înainte de a rămâne însărcinată, dar și în primele săptămâni de sarcină, acesta reduce cu circa 70% riscul de malformații ale fătului legate de dezvoltare de dezvoltarea tubului neural, cum este spina bifida. Tubul neural se formează în primele 3-4 săptămâni de viață ale fătului și se dezvoltă pentru a forma creierul și măduva spinării. De asemenea, acidul folic scade riscul unor malformații cum sunt buza de iepure sau gura de lup, scade riscul unor boli congenitale la inimă ale fătului, reduce riscul nașterilor premature, ajută la formarea placentei.
Când consideri că a venit momentul pentru a deveni mamă, vorbește cu medicul specialist în obstetrică-ginecologie despre această intenție. Cantitatea de acid folic de care ai nevoie trebuie ajustată doar de medicul tău, în funcție de analize recente. Dar și de starea de sănătate, o atenție specială fiind acordată femeilor însărcinate care au deja diagnosticul de diabet zaharat sau boala celiacă.
Pentru sănătatea fătului, acidul folic se recomandă a fi luat până în a treia lună de sarcină. Posibila administrare a vitaminei B9 în lunile următoare se face pentru a preveni apariția anemiei în sarcină.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…