Sari la conținut

Rolul necunoscut până acum al unei proteine în apariţia obezităţii și a diabetului

Obezitate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obezitatea creste riscul de infectie

Din cuprinsul articolului

Controlul excesului de grăsime corporală este una dintre cele mai mari provocări științifice și medicale din prezent din cauza pericolelor pentru sănătate ale acestui flagel al umanităţii.

Tratamentele sau opțiunile preventive pentru obezitate și bolile asociate obezității sunt limitate. Obezitatea este considerată o povară majoră în materie de asistență medicală și sănătate publică, care crește semnificativ riscul unor boli precum diabetul, hipertensiunea arterială, cancerul și, mai nou, a fost asociată și cu cazurile grave de Covid-19.

O echipă de cercetare de la facultatea de medicină din Boston a identificat o nouă moleculă de semnalizare implicată în obezitate, drept țintă pentru medicamente, pentru o proteină, MINAR2, descoperită în 2020, în laboratorul profesorului asociat de patologie și medicină de laborator, Nader Rahimi, și despre care nu s-a știut până acum că are un rol semnificativ în obezitate și în tulburările metabolice.

„Această descoperire poate ajuta la dezvăluirea unor noi aspecte în mecanismele obezității și diabetului, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor noi terapii pentru prevenirea și tratamentul obezității și diabetului”, a declarat Rahimi, autor corespondent al studiului publicat online în revista Molecular Metabolism, potrivit 360medical.ro.

Pentru a studia rolul MINAR2 în obezitate, echipa de cercetare a generat modele animale în care au eliminat funcția acestei gene.

Modelele de animale cu deficit de MINAR2, hrănite cu o dietă normală fără conținut ridicat de grăsimi, au prezentat un raport crescut al masei de grăsime în comparație cu modelele de control, potrivite ca sex și vârstă.

Atunci când modelele de animale fără MINAR2 au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi, acestea s-au îngrășat mai repede decât modelele de control și au dezvoltat obezitate cu toleranță deficitară la glucoză, un semn distinctiv al diabetului de tip 2.

Terapia anti-obezitate, o provocare

Cercetătorii au descoperit că semnalizarea proteinei mTOR (o proteină numită „ținta rapamicinei la mamifere”), care reglează metabolismul și alte procese celulare, cum ar fi proliferarea celulară și autofagia, este hiperactivată în celulele adipoase ale modelelor de animale deficitare de MINAR2.

MINAR2 interacționează cu raptor, o componentă specifică și esențială a complexului mTOR 1 și este un reglator fiziologic negativ al semnalizării mTOR, cu un rol semnificativ în obezitate și în tulburările metabolice.

„Terapia anti-obezitate s-a dovedit a fi o provocare, iar majoritatea medicamentelor anti-obezitate de până acum au o eficacitate slabă sau insuficientă, cu o siguranță îndoielnică”, susține prof. Rahimi.

Potrivit acestuia, continuarea cercetărilor asupra MINAR2 ar putea duce la o țintă terapeutică promițătoare pentru obezitatea indusă de regimul alimentar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel