Sari la conținut

Rolul ceaiului de păpădie în organism. Are capacitatea de a reduce starile nervoase, anxioase si chiar depresive

probiotice naturale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cinci probiotice naturale

Rolul ceaiului de păpădie în organism. Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Planta minune este o erbacee cu flori galbene folosită inclusiv pentru ceaiuri sau creme pentru uz extern. Beneficiile sale sunt atât de multe, încât se folosește sub diferite forme.

Astfel, este foarte important sa culegi papadia atunci cand o zaresti, deoarece are secrete care îți pot reda vitalitatea. Însă, înainte de a încerca orice fel de tratament, este foarte important să ceri sfatul medicului, deoarece papadia are și contraindicatii.

Rolul ceaiului de păpădie în organism. Are capacitatea de a reduce starile nervoase, anxioase si chiar depresive

Papadia, datorita naturii sale de planta medicinala, indeplineste mai multe proprietati, printre care: antioxidant; detoxifiant; diuretic natural; proprietati calmante; proprietati antiinflamatoare; antireumatic; hipoglicemiant; proprietati de vitaminizare; proprietati tonice. In frunzele de papadie se gasesc si flavonoide, dar si potasiu si cumarine.

Planta, florile si frunzele sunt cunoscute ca fiind cele care deschid sezonul recoltarii plantelor medicinale

Papadia este folosita in scop terapeutic, deoarece in frunze se pot gasi vitaminele A, B, C, D si H, dar frunzele mai contin si alte substante precum: luteina, betacaroten si alti antioxidanti care te ajuta sa pierzi in greutate.

Ceaiul de papadie sunt studiate de foarte mult timp, avand inclusiv efecte pozitive impotriva depresiei. Asadar, aceasta este o planta medicinala cu o serie de beneficii pentru oricine o foloseste. Planta, florile si frunzele sunt cunoscute ca fiind cele care deschid sezonul recoltarii plantelor medicinale. Radacina si frunzele sale sunt bogate in fructoza si insulina, continand si acizi fenolici si steroli.

Papadia are multe beneficii

Papadia are multe beneficii, datorita naturii sale de planta medicinala, includ antioxidant, detoxifiant, diuretic natural, calmante, antiinflamatoare, antireumatic, hipoglicemiant, vitaminizare, tonice, flavonoide, potasiu si cumarine.

Papadia este folosita in scop terapeutic, deoarece in frunze se pot gasi vitaminele A, B, C, D si H, dar frunzele mai contin si alte substante precum: luteina, betacaroten si alti antioxidanti care te ajuta sa pierzi in greutate.

Proprietatile curative ale plantei

  • Energizant pentru organism. Tulpinile papadiei sunt folosite pentru revitalizarea organismului atunci cand te simti obosit sau in cazul in care te confrunti cu raceli dese. Odata ajunse in stomac, tulpinile imbunatatesc sucul gastric al stomacului, curatandu-l de substantele care se depun si ii ingreuneaza buna functionare. Tot aceste tulpini pot sa fie consumate pe o perioada de 30-40 de zile, in special primavara, cand sunt fragede si zemoase. Este remediul invizibil pentru persoanele ce sufera de reumatism sau artrita.
  • Intareste sistemul imunitar. Sute de studii au demonstrat proprietatile antimicrobiene si antivirale ale papadiilor. Este o planta ce contribuie activ la consolidarea imunitatii organismului.
  • Reduce stresul. Ceaiul de papadie are capacitatea de a reduce starile nervoase, anxioase si chiar depresive. Acest ceai are capacitatea de a trata inflamatia ficatului. Se recomanda o cura de 10-14 zile cu astfel de frunze, care pot sa fie puse intr-o salata delicioasa, potrivit springfarma.com.

 

Papadia este folosita de mii de ani pentru a trata nenumarate afectiuni fizice, in special tulburari digestive si boli hepatice. Exista doua tipuri diferite de flori de papadie, comestibile in intregime, caracterizeaza prin faptul ca au flori de o culoare galbena stralucitoare.

In medicina traditionala, papadia a fost utilizata pe scara larga in tratamentul eczemelor si eruptiilor cutanate sau a anumitor tipuri de infectii, in special a celor virale, dar mai ales in patologii ale stomacului, dar si pentru cele ale articulatiilor. Papadia este, de asemenea, foarte apreciata ca ingredient culinar, deoarece este complet comestibila si poate fi adaugat in supe, salate sau infuzii.


Ceai de papadie beneficii si contraindicatii

Cand vorbim de beneficii trebuie sa stim ca produsele cosmetice bazate pe papadie ajuta foarte mult tenul atopic.
Aplicarea sa topica ajuta la curatarea si reducerea impuritatilor pielii, datorita continutului sau de beta-caroten.
Fiind bogata in antioxidanti, papadia, de asemenea, ajuta la combaterea deteriorarii si imbatranirii celulelor.
Si, de asemenea, ajuta ranile sa se vindece mai repede, in plus fata de reducerea acneei, psoriazisului sau urticariei, desi nu sunt studii clarificatoare in acest sens.
Papadia reduce inflamatia si iritarea pielii, crescand in acelasi timp hidratarea si productia de colagen.

Consumul de papadie are contraindicatii pentru persoanele cu retentie de apa, pentru a verifica nivelul de potasiu din organism. Radacina este uscata, macinata si consumata ca inlocuitor pentru ceai sau cafea, iar papadia este disponibila in capsule, extracte si tincturii.

Cum se poate consuma papadia?

Papadia poate sa fie consumata:

  • in salate – se folosesc de obicei frunzele proaspete, la fel ca si cele de spanac, fiind folositoare pentru o dieta echilibrata si sanatoasa;
  • sirop – se obtine prin fierberea florilor de papadie, pana capata o consistenta vascoasa; dupa ce siropul se raceste, se filtreaza si se pune in sticlute; se poate consuma inainte de cele 3 mese principale ale zilei;
    infuzie – adjuvant natural in cura de detoxifiere;
  • cataplasma de papadie – se foloseste strict extern pentru eczemele cutanate.

Astfel, printre alte plante, papadia este la indemana oricui, fiind folosita pentru diverse afectiuni ale organismului uman.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel