Categories: Stil de viaţă

Rolul bolilor infecțioase și al medicamentelor în dezvoltarea tulburărilor metabolice

Un medic explică care este rolul bolilor infecțioase și al medicamentelor în dezvoltarea tulburărilor metabolice. Medic: „infecțiile suferite în copilăria timpurie pot avea un efect pe termen lung asupra metabolismului”

Medicul nutriționist Irina Martynova a enumerat 10 factori cheie care pot avea un impact negativ asupra ratei metabolice și, ca urmare, pot preveni pierderea eficientă în greutate. Ei includ: vârstă, modificari hormonale, aranjamente alimentare, stres, probleme cu tiroida, rezistenta la insulina, ficat gras, factori comportamentali, boli infecțioase aportul de medicamente.

Cauzele metabolismului lent

Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Unul dintre cei mai importanți factori, potrivit Irinei Martynova, este vârsta. În timp, nivelul hormonului de creștere, principalul regulator al proceselor metabolice, scade treptat în corpul uman, ceea ce duce inevitabil la o încetinire a metabolismului.

Cu toate acestea, după cum subliniază nutriționistul, există strategii eficiente pentru a stimula producția de hormon de creștere chiar și la vârsta adultă. Acestea includ postul intermitent și antrenamentul pe intervale de mare intensitate, care, creând stres pe termen scurt asupra organismului, pot activa secreția de hormon de creștere.

5 alimente pentru metabolism rapid

Un alt factor important care poate afecta negativ metabolismul este menopauza. Modificările hormonale care apar în corpul unei femei în această perioadă pot duce la o scădere a ratei metabolismului și, ca urmare, la excesul de greutate.

În plus, potrivit Irinei Martynova, chiar și sarcina din trecut poate avea un efect de durată asupra metabolismului, care ar trebui să fie luat în considerare la elaborarea programelor individuale de slăbire. Nutriționistul acordă o atenție deosebită rolului restricțiilor alimentare în dezvoltarea tulburărilor metabolice.

Potrivit dr Irina Martynova, „dieta în trecut, mai ales dacă era asociată cu o reducere bruscă a aportului de calorii și consumul excesiv de carbohidrați, poate duce la o încetinire permanentă a metabolismului. În acest sens, nutriționistul recomandă să rămâneți la principiul consumului de mese hrănitoare rar, evitând totodată restricția excesivă de calorii. Un alt factor care poate afecta negativ metabolismul este rezistența la insulină – o scădere a sensibilității țesuturilor la acțiunea insulinei”.

Dezvoltarea rezistenței la insulină este adesea asociată cu consumul pe termen lung de diete bogate în carbohidrați, ceea ce duce la niveluri cronice crescute de insulină în sânge și, în consecință, la întreruperea proceselor de lipoliză și la reducerea eficienta pierderii in greutate. Stresul cronic este un alt factor important care poate avea un impact negativ asupra metabolismului.

Stresul asupra organismului

După cum subliniază nutriționistul, stresul în efectul său asupra organismului este comparabil cu consumul de zahăr, deoarece duce la creșterea nivelului de cortizol, hormon care stimulează acumularea de țesut adipos și reduce sensibilitatea la insulină. Este imposibil să nu remarcăm rolul tulburărilor endocrine în dezvoltarea tulburărilor metabolice.

Ficatul gras poate contribui semnificativ la tulburările metabolice

Astfel, hipotiroidismul,  funcția redusă a glandei tiroide, poate duce la o încetinire pronunțată a metabolismului și, ca urmare, la exces de greutate. În plus, după cum a menționat dr. Martynova, un ficat gras poate contribui semnificativ la tulburările metabolice, deoarece interferează cu reglarea normală a nivelurilor de cortizol, estrogen, insulină și hormon de creștere.

În acest sens, nutriționistul recomandă includerea în alimentație a alimentelor bogate în colină și aderarea la principiile unei diete sănătoase keto, care ajută la normalizarea funcției hepatice. Pe lângă tulburările endocrine și metabolice, factorii comportamentali pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra ratei metabolice.

Astfel, potrivit Irinei Martynova, gustările frecvente și alimentele nesănătoase sunt „ucigași ai metabolismului”, deoarece duc la stimularea constantă a producției de insulină și, ca urmare, la dezvoltarea rezistenței la insulină. În plus, consumul regulat de alcool poate încetini metabolismul, deoarece duce la acumularea de grăsime și la afectarea funcției hepatice.

Rolul bolilor infecțioase și al medicamentelor

În cele din urmă, rolul bolilor infecțioase și al medicamentelor în dezvoltarea tulburărilor metabolice nu poate fi trecut cu vederea. După cum subliniază Irina Martynova, infecțiile suferite în copilăria timpurie pot avea un efect pe termen lung asupra metabolismului, care trebuie luat în considerare la pregătirea programelor individuale de slăbire. În plus, anumite medicamente, cum ar fi glucocorticoizii și antidepresivele, vă pot încetini metabolismul și vă pot face să vă îngrășați.

Recent Posts

„Cutremurele cerești” fenomenul înfricoșător în plină expansiune. Oamenii de știință perplecși: „Nu avem un răspuns”. VIDEO

Asta te va face să tremuri. Oamenii de știință nu au prea multe explicații pentru…

2 minute ago

ZI NEAGRĂ: marele actor s-a stins din viață în somn. Medeea Marinescu îl plânge: ”mare modestie şi nobilă discreţie

Michel Blanc, unul dintre cei mai talentați actori francezi, a murit la vârsta de 72…

5 ore ago

Horoscop de weekend 4-6 octombrie 2024. Energie benefică pentru multe zodii

Zodiile vor intra într-o perioadă mai norocoasă odată cu trigonul dintre Venus și Saturn, care…

13 ore ago

VIDEO. Un student la medicină a consumat 720 de ouă într-o lună. Ce a păţit?

Un student la medicină de la Harvard a efectuat un „eggxperiment” intrigant, consumând 720 de…

13 ore ago

Citeste si: