Din cuprinsul articolului
Sâmbăta aceasta, 10 februarie, este Anul Nou Chinezesc, care întâmpină anul Dragonului de lemn. Cunoscut și sub numele de Festivalul Primăverii, este una dintre cele mai importante și populare festivități din Orient, fiind sărbătorit de mai bine de patru secole în diferite țări asiatice, precum Vietnam, Hong Kong, Singapore, Malaezia, Coreea de Nord și Coreea de Sud. În timpul acestei date, comunitatea chineză urmează diferite obiceiuri pentru a-și reînnoi energia și a atrage norocul, efectuând diferite ritualuri.
Potrivit mitologiei chineze, o bestie mitică numită Nian – care în chineză înseamnă „an” – obișnuia să terorizeze populația chineză. Aceasta seamănă cu un bou cu cap de leu și trăiește sub mare. La începutul primăverii, iese din ascunzătoare pentru a ataca oamenii, în special copiii.
Confruntându-se cu această amenințare, chinezii au început să întreprindă diverse acțiuni pentru a se proteja de Nian și pentru a-l ține departe, cum ar fi folosirea luminilor și a zgomotelor puternice. Cu timpul, aceste tradiții s-au consolidat ca sărbătoare de Anul Nou, în încercarea de a împiedica întoarcerea bestiei.
Iată câteva dintre ritualurile realizate în timpul Anului Nou chinezesc.
Culoarea roșie
Această culoare este foarte importantă pentru comunitatea chineză, deoarece simbolizează norocul. Se crede, de asemenea, că este temută de Nian, motiv pentru care este culoarea aleasă pentru sărbătorirea Anului Nou chinezesc. De aceea, în fața caselor sunt atârnate afișe roșii și oamenii poartă haine roșii în timpul acestei date.
Curățenia în casă
Un alt obicei important în timpul Festivalului Primăverii este curățenia temeinică a casei. Scopul este de a alunga ghinionul și de a lăsa trecutul în urmă pentru a face loc viitorului.
Potrivit Feng Shui -filosofia chineză care caută să echilibreze energia persoanei prin decorarea spațiilor-, este necesar să se facă cu câteva zile înainte de Anul Nou și trebuie respectată o ordine: de sus în jos.
În acest sens, trebuie să începeți cu tavanele și să coborâți până la podele, apoi să măturați toată murdăria spre exterior. În timpul acestui proces, este important să țineți toate ferestrele deschise. Totodată, obiectele și mobilierul stricat sau nefolosit ar trebui aruncate sau donate pentru a împiedica stagnarea energiei.
Odată cu sosirea Anului Nou, este o tradiție să nu se facă curățenie în casă în primele zile, deoarece se crede că s-ar scăpa de noroc.
Focul
Focurile de artificii sunt esențiale în această zi, deoarece se crede că Nian se teme de foc și de zgomote puternice. De aceea, focurile de artificii joacă un rol major în sărbătorile de Anul Nou chinezesc.
În plus, se aprind și felinare în fața caselor pentru a alunga tot răul în Noul An. Comunitatea asiatică încheie sărbătorile Festivalului Primăverii cu Festivalul Lanternelor, care are loc la 15 zile după Anul Nou. În această noapte, oamenii ies pe străzi cu lampioanele lor de hârtie.
Orez
Acest aliment este un element fundamental în sărbătorile de Anul Nou chinezesc, deoarece în China simbolizează abundența, nemurirea și bogăția. Există diverse ritualuri care se desfășoară cu orez:
- Folosirea apei de orez pentru a curăța podelele casei pentru a atrage bani și prosperitate.
- Așezați zilnic câte o lingură de orez închegat într-o cană timp de 10 zile. După acest timp, aprindeți o lumânare albă lângă bol. La final, acest orez poate fi folosit pentru prepararea unei mese.
- Puneți puțin orez uscat într-un borcan de sticlă împreună cu șapte monede (indiferent de valoare) și așezați-l într-un spațiu rezervat în casa sau în afacerea dumneavoastră. Este recomandat să le mutați în mod constant, pentru ca acesta să nu stagneze pe parcursul anului.
- Includeți o farfurie de orez în centrul mesei principale la cina de Anul Nou chinezesc pentru a atrage norocul și prosperitatea.