Categories: Stil de viaţă

Ritualul de seară, în răceală. Cum să faci să dormi mai bine când ești răcit

De bine, de rău, simptomele răcelii și ale gripei sunt suportabile pe timpul zilei. Greul apare noaptea. Atunci ți se usucă gâtul, ți se înfundă nasul și abia mai poți respira, se intensifică accesele de tuse, poate chiar faci febră și starea de rău se agravează. Evident, din aceste cauze vei avea un somn agitat, de slabă calitate, cu numeroase treziri și cu o stare la fel de proastă dimineața.

Când ești bolnav, odihna e extrem de importantă, căci ajută organismul să se recupereze. Dacă reușești să dormi bine, te vei trezi alt om, revigorat, simptomele vor fi tot mai blânde, iar perioada de convalescență scurtată. Simți că ai da orice pentru un somn bun de noapte? Specialiștii Fares îți recomandă un mic ritual înainte de culcare.

  • În primul rând, citește prospectul ceaiurilor, pastilelor și suplimentelor alimentare pe care le iei. Unele au efect energizant, trebuie administrate doar în prima parte a zilei.
  • Contează, de asemenea, ce mănânci la cină. Optează pentru preparate ușor de digerat, nu mânca prea mult, nici prea târziu.
  • Evită alcoolul. Un vin fiert sau o țuică fiartă nu tratează răceala, doar îți dau un somn agitat. Fă-ți, în schimb, un ceai de tei îndulcit cu miere.
  • Aerisește bine încăperile, pentru a ieși microbii. Apoi setează temperatura undeva la 19-20 de grade. Dacă e prea cald în dormitor, iar tu te bagi în pat sub un morman de pături, te vei trezi transpirat.
  • Caloriferele sau alte surse de căldură usucă aerul din cameră. Aerul uscat, la rândul lui, îți usucă gâtul și nasul, agravează tusea. Folosește un umidificator sau pune un vas cu apă pe calorifer.
  • Tot aerul poate fi purificat cu aroma uleiurilor esențiale. Unele au efect relaxant, sedativ (ex. lavandă, bergamot…), altele efect expectorant, antiviral. Le poți pune în lampa de aromaterapie sau poți picura un pic pe un colț de pernă. Uleiul nazal cu roll on Biosept de la Fares poate fi aplicat ușor la încheietura mâinii și vei beneficia de parfumul lui toată noaptea. Este un excelent antiseptic al căilor nazale, are acțiune antivirală și antibacteriană.
  • Nu merge la culcare cu nasul înfundat! Inhalațiile cu aburi și uleiuri esențiale sunt excelente pentru descongestionarea tractului respirator. Stai 10-15 minute cu un prosop pe cap, deasupra unui vas cu apă caldă. Aburii calzi vor umezi secrețiile nazale și le vor face mai ușor de eliminat, iar uleiurile esențiale dezinfectează, calmează iritația gâtului.
  • La fel de binevenită ar fi o baie în cadă – efect de relaxare, de desfundare a nasului.
  • Iar pentru ca răsfățul să fie complet, roagă-ți partenerul să-ți facă un masaj. Mai ales dacă ai febră, ajută enorm loțiunea Hapciu scade febra, cu cimbru, eucalipt, pin și scorțișoară. Miroase bine, relaxează mușchii, te revigorează și te ajută să dormi ca un prunc.
  • Înainte de culcare, ia-ți doza de tratament antiviral (capsule Biosept Forte, siropul de tuse Plantusin), apoi neapărat folosește un comprimat de supt Biosept Plus, pentru durerea în gât. Nu mai mânca și nu mai bea nimic după, pentru a-l lăsa să acționeze pe tot parcursul nopții. Dacă nu ai comprimat de supt, poți lua o linguriță de miere.
  • Pune-ți o pernă suplimentară sub cap, pentru a ajuta la drenarea mai bună a secrețiilor nazale și a reduce accesele de tuse pe timpul nopții.
  • Ideal ar fi să dormi singur, fără partenerul pe care îl poți contamina. Nu mai butona televizorul, tableta și telefonul, căci te agită suplimentar. Închide ușa dormitorului, nu permite accesul animalelor de companie, asigură-ți liniștea și o atmosferă plăcută. Vei avea, garantat, un somn lin, odihnitor.

Recent Posts

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

17 minute ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

48 de minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

57 de minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

o oră ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

2 ore ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Citeste si: