Din cuprinsul articolului
Febră bruscă, dureri de corp, frisoane… Poate fi gripă. Pentru a o trata, uită de antibiotice! Aceste medicamente nu pot face nimic împotriva unei infecții virale precum gripa. Utilizarea lor necorespunzătoare poate avea chiar consecințe asupra sănătății tale. Ce medicamente ar trebui să iei?
Administrarea de antibiotice reprezintă una dintre principalele cauze de alterare a microbiotei intestinale. Aceste medicamente provoacă atât distrugerea masivă a bacteriilor, cât și o epuizare a diversității bacteriene. În urma terapiei cu antibiotice, un număr mare de specii bacteriene comensale sunt eliminate. Importanța disbiozei depinde de spectrul de acțiune al antibioticului, de concentrația moleculei în intestin, precum și de susceptibilitățile individuale.
Prin urmare, nu este recomandat să luați antibiotice atunci când nu este absolut necesar, cum ar fi în cazul unei infecții gripale.
Ce medicamente sunt recomandate pentru gripă?
În majoritatea cazurilor, tratamentul pentru gripă este doar simptomatic. Este recomandat să vă odihniți, să vă izolați (pentru a evita contaminarea celor din jur) și să beți suficientă apă pentru a evita deshidratarea. Dr. Jean Tafazzoli.
Doar paracetamol. Singurul medicament care poate fi administrat este paracetamolul. Doza trebuie adaptată în funcție de vârstă și greutate.
În cazul contraindicațiilor la paracetamol (alergie, boală hepatică gravă, fenilcetonurie) și numai în acest caz, medicul poate prescrie un AINS , cum ar fi ibuprofenul sau unul dintre derivații acestuia.
De ce antibioticele sunt ineficiente împotriva gripei?
Dacă medicul dumneavoastră v-a diagnosticat cu gripă sezonieră sau credeți că ați identificat-o singur, atunci antibioticele nu pot face nimic pentru dumneavoastră.
Gripa este o boală virală (virusul gripal). Antibioticele neutralizează doar bacteriile. Prin urmare, nu este recomandabil să luați antibiotice în dulap. Singurul medicament care trebuie luat este paracetamolul în caz de durere sau febră. Dr Jean Tafazzoli, medic generalist.
Să adăugăm că nici ibuprofenul nu este cel mai bun lucru de făcut: „ibuprofenul este un antiinflamator. Nu este indicat în cazurile de gripă din cauza riscului serios de complicații infecțioase”, avertizează medicul.
De unde știi dacă chiar este gripă?
Înainte de a lua orice medicament, cel mai bine este să vă identificați boala. Medicul generalist poate confirma diagnosticul de gripă sezonieră printr-un simplu examen clinic. În caz contrar, cere sfatul farmacistului.
Simptomele gripei apar în general în timpul sezonului de iarnă și apar brusc: dureri de cap; uneori febră mare ( peste 39°C ); dureri de corp ; frisoane ; oboseala ; tuse ; durere în gât; nas curgator.
Utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor pentru gripa sezonieră prezintă un risc de rezistență la antibiotice . Acest fenomen corespunde dezvoltării mecanismelor de apărare bacteriene.
„Acești agenți patogeni devin apoi mai rezistenți. Rezultatul este că vor fi necesare antibiotice din ce în ce mai puternice pentru a le neutraliza”, subliniază expertul.
Riscul este apariția unor boli de-a dreptul devastatoare și incurabile. Un studiu al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) numără aproape 120.000 de cazuri de infecții cu bacterii rezistente pe an în Franța, care sunt asociate cu peste 5.500 de decese.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…