Categories: Expertul zilei

Riscurile la care te expui atunci când mesteci gumă de mestecat

Guma de mestecat – unul din dulciurile preferate ale oamenilor, care conform reclamelor de la TV te ajută să îți cureți dinții și să îți menții o respirație proaspătă o perioadă îndelungată de timp.

Pe lângă avantajele mestecatului gumei, există și o serie de dezantaje asupra cărora medicii stomatologi ne atrag atenția.

Printre ingredientele de bază ale acestui produs de sinteză se numară coloranții alimentari artificiali, glicerolul, agenții de îngroșare și glazurare – guma de caruba, guma arabică, guma guar, guma Xantan. Acestea sunt substanțe produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică, traduse în limbajul cotidian drept E-uri.

Mestecatul gumei ne afectează articulația dintre osul mandibular și craniu

Doctorul stomatolog Lorelei Nassar: „În timpul masticaţiei se secretă o cantitate crescută de salivă, care spală dinţii, astfel că guma este de ajutor în acest sens. Însă, în ce priveşte articulaţia dintre osul mandibular şi craniu, guma e un dezastru.

De obicei, mestecăm zilnic de aproximativ 5000 ori însă, folosind guma, ciclurile masticatorii se dublează sau triplează, solicitând articulaţia la maximum, în timp. Mai exact, este acelaşi lucru ca suprasolicitarea genunchilor la alergătorii de distanţe lungi.

Recomand mai degrabă să fie consumat un măr sau un morcov, decât mestecarea unei gume. Se obţine acelaşi efect de autocurăţare, dar fără disconfortul articular.”

Guma de mestecat poate duce la probleme gastro – intestinale

Atunci când mestecăm gumă, înghițim aer în exces, iar acest proces poate duce la dureri abdominale, balonări și sindromul intestinului iritabil.

Mestecatul gumei nu e nimic altceva decât o „minciună” pentru organism, pentru că stomacul așteaptă ca ceea ce mestecăm să ajungă în stomac. Ei bine, asta nu se întâmplă. Sunt activați amăgitor doar acizii gastrici și enzimele. Anume acest lucru, în opinia medicilor, poate provoca balonare și supra-producție de suc gastric.

Sucraloza, un îndulcitor artificial, derivat din zahăr, duce la scăderea ponderii celulelor roșii din sânge, infertilitate masculină, mărirea anormală a rinichilor și la avorturi spontane.

Stimuelază creșterea în greutate a corpului. Și asta se întâmplă tot din cauza îndulcitorilor artificiali care sporesc senzația de foame și consumul de alimente de tip fast-food.

Îndulcitorii artificiali stimulează creșterea poftei față de carbohidrați și, direct, stocarea de de grasime în organism.

 

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

8 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

38 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: