Din cuprinsul articolului
Guma de mestecat – unul din dulciurile preferate ale oamenilor, care conform reclamelor de la TV te ajută să îți cureți dinții și să îți menții o respirație proaspătă o perioadă îndelungată de timp.
Pe lângă avantajele mestecatului gumei, există și o serie de dezantaje asupra cărora medicii stomatologi ne atrag atenția.
Printre ingredientele de bază ale acestui produs de sinteză se numară coloranții alimentari artificiali, glicerolul, agenții de îngroșare și glazurare – guma de caruba, guma arabică, guma guar, guma Xantan. Acestea sunt substanțe produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică, traduse în limbajul cotidian drept E-uri.
Doctorul stomatolog Lorelei Nassar: „În timpul masticaţiei se secretă o cantitate crescută de salivă, care spală dinţii, astfel că guma este de ajutor în acest sens. Însă, în ce priveşte articulaţia dintre osul mandibular şi craniu, guma e un dezastru.
De obicei, mestecăm zilnic de aproximativ 5000 ori însă, folosind guma, ciclurile masticatorii se dublează sau triplează, solicitând articulaţia la maximum, în timp. Mai exact, este acelaşi lucru ca suprasolicitarea genunchilor la alergătorii de distanţe lungi.
Recomand mai degrabă să fie consumat un măr sau un morcov, decât mestecarea unei gume. Se obţine acelaşi efect de autocurăţare, dar fără disconfortul articular.”
Atunci când mestecăm gumă, înghițim aer în exces, iar acest proces poate duce la dureri abdominale, balonări și sindromul intestinului iritabil.
Mestecatul gumei nu e nimic altceva decât o „minciună” pentru organism, pentru că stomacul așteaptă ca ceea ce mestecăm să ajungă în stomac. Ei bine, asta nu se întâmplă. Sunt activați amăgitor doar acizii gastrici și enzimele. Anume acest lucru, în opinia medicilor, poate provoca balonare și supra-producție de suc gastric.
Sucraloza, un îndulcitor artificial, derivat din zahăr, duce la scăderea ponderii celulelor roșii din sânge, infertilitate masculină, mărirea anormală a rinichilor și la avorturi spontane.
Stimuelază creșterea în greutate a corpului. Și asta se întâmplă tot din cauza îndulcitorilor artificiali care sporesc senzația de foame și consumul de alimente de tip fast-food.
Îndulcitorii artificiali stimulează creșterea poftei față de carbohidrați și, direct, stocarea de de grasime în organism.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…