Categories: Ştiri sănătate

Riscurile infectării concomitente: Este posibil să ai gripă și Covid-19 în același timp?

În timp ce pandemia noului coronavirus avansează în mod rapid, există mult mai puține cazuri de gripă, la nivel mondial, față de anii anteriori. Experții consideră că acest fapt este datorat măsurilor de restricție impuse pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Cu toate acestea, care este riscul de a suferi de gripă și Covid-19 în același timp?

Potrivit Huffpost, experții din domeniul medical au atenționat că infectarea cu ambele virusuri, chiar și la distanță de timp, poate afecta sistemul sanitar deja suprasolicitat. O mare parte a populației s-ar putea infecta treptat, în decurs de câteva săptămâni sau luni cu ambele virusuri. Mai mult de atât, câteva persoane ar putea contracta virusurile ce cauzează gripă și Covid-19 în același timp.

Până în acest moment, câțiva oameni din SUA, Regatul Unit și China au raportat că suferă de ambele afecțiuni, simultan. Studiile despre cum organismul este afectat de prezența ambelor virusuri sunt limitate. Cu toate acestea, se pare că persoanele care suferă de o infectare simultană suferă simptome mai grave.

Cum poți contracta gripă și Covid-19 în același timp?

Primul lucru pe care trebuie să îl știi despre infectarea concomitentă este acela că virusurile se pot atașa de părți diferite ale corpului. Există dovezi conform cărora prima infecție ar putea inhiba o a doua infectare virală. Acest fapt este cauzat de o mică perioadă de timp ce oprește al doilea virus să fuzioneze cu celulele corpului nostru. Totuși unele persoane s-ar putea să nu fie atât de norocoase.

„Acea perioadă de timp este extrem de scurtă și imprevizibilă”, a declarat expertul infecționist Dean Winslow pentru Huffpost.

Unele persoane ar putea evita infectarea concomintentă dacă sincronizarea este perfectă, însă există neclarități despre manifestarea virusurilor. Nu se știe încă dacă această fereastră este întâlnită numai la tuplinile ce cauzează gripă sau și la noul coronavirus.

De asemenea, persoanele care suferă de o infectare concomitentă pot manifesta simptome mult mai grave, pe o perioadă îndelungată.

„Se manifestă mai grav, prezintă simptome severe, iar recuperarea durează mai mult”, a susținut Matthew Heinz, medic internist în Tucson, Arizona, SUA.

Din păcate, în cazul unor persoane, sistemul imunitar nu poate înfrunta virusuri diferite, simultan.

„Răspunsul sistemului imunitar împotriva unui virus anume nu funcționează pentru alt agent patogen. Astfel, sistemul imunitar trebuie să lupte cu ambele virusuri, simultan și în mod diferit. Poate fi extrem de solicitant pentru sistemul imunitar să lupte simultan cu două virusuri ce cauzează infecții respiratorii”, a completat Heinz.

 

Recent Posts

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

3 minute ago

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

33 de minute ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

33 de minute ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

44 de minute ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

o oră ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

2 ore ago

Citeste si: