RISCURI MEDICALE. Carenţa de calciu după vârsta de 50 de ani. Ce boli poate provoca?

La bătrânețe, mulți oameni suferă de o lipsă de calciu în organism, fapt care poate duce la diferite boli grave. Un medic dezvăluie cum cum poate fi suplinită deficiența de calciu după vârsta de 50 de ani.

Dacă organismul nu are suficient calciu,  există riscul apariţiei unor boli precum:

– osteoporoza;

– tulburări ale glandelor paratiroide;

– inflamația intestinelor;

– tulburări ale acidității gastrice;

Femeile un au risc mai mare

În plus, este important să înțelegem că o persoană pierde calciu atunci când începe să se miște mai puțin, a explicat dr Andrey Kondrakhin, care avertizează că femeile au un risc mai mare în această privinţă.

„Există un feedback și organismul analizează informațiile de care are nevoie pentru a crește cantitatea de calciu. Este important să avem activităţi fizice moderate, pentru că sedentarismul favorizează deficitul de calciu din organism”, a spus terapeutul.

Potrivit acestuia, după vârsta de 40-45 de ani, organismul unei femei începe să rețină mai puțin calciu și să-l piardă din cauza scăderii nivelului de estrogen.

„Metabolismul calciului se bazează pe starea hormonală a femeii. Nici în organism nu ar trebui să existe prea mult calciu – echilibrul este important. Dar cu timpul situaţia se înrăutățește, gradul de absorţie și cantitatea acestui mineral esenţial scade”, spune el. Specialistul notează că există o metodă care vă permite să determinați nivelul de calciu din organism.

„Pentru a determina nivelul de calciu din organism, este necesar să faceți testul de osteodensitometrie (DEXA). Această metodă vă permite să vedeți densitatea oaselor. Dacă examenul arată că parametrii necesari sunt în afara limitelor normale, atunci metabolismul calciului ar trebui să fie corectat”, spune dr. Kondrakhin.

Sursă foto: Getty Images

Este important să înțelegem că o astfel de tulburare este asociată și cu modificări ale metabolismului magneziului. Lipsa magneziului duce la scăderea calciului din organism. Vitamina D3 are același efect. Este necesară pentru absorbția calciului”, explică expertul.

„Dacă o persoană are acești indicatori normali, dar nivelul de calciu este sub limite, atunci poate fi o problemă de asimilare a calciului. În acest caz, ar trebui să includeți produse lactate sau ouă în dieta dvs.”, spune medicul.

Cât de periculoasă este osteoporoza?

Riscul de apariție a osteoporozei crește odata cu înaintarea în vârstă; în prezent afectează peste 40% din femeile si 20% din bărbații de peste 50 ani.

Această boală afectează cu predilecție femeile aflate la menopauză. Exista însă și alți factori de risc: genetici, hormonali (afecțiuni tiroidiene, corticoterapia prelungită), alte afecțiuni (boli digestive inflamatorii, artrita reumatoidă), alimentație necorespunzătoare, consum excesiv de alcool, fumat, sedentarism etc.

Osteoporoza este o boală “tăcută”, nu se manifestă clinic, examenele de laborator sau radiologice pot fi normale, dar, prin creșterea fragilității oaselor, acestea se pot fractura ușor, în urma unor traumatisme minime. Astfel, boala se manifestă tardiv, când apar fracturi de col femural sau vertebrale care duc la tasarea vertebrelor cu consecințe importante asupra calității vieții: dureri de spate, reducerea înalțimii și cifoza sau “poziția cocoșată”. De aceea este esențial să stabilim diagnosticul de osteoporoză cât mai devreme, pentru a putea preveni aceste consecințe.

 

Recent Posts

Horoscop 18 septembrie 2024. Leu, vei avea o zi excelentă. Berbec, energia ta este la cote maxime

Horoscop 18 septembrie 2024. Leu, vei avea o zi excelentă. Berbec, energia ta este la…

9 ore ago

Studiu. Produse de îngrijire, periculoase pentru copii: Le perturbă hormonii

Studiu. Copiii care folosesc aceste produse de îngrijire sunt expuși la niveluri mari de ftalați…

10 ore ago

Alimente de toamnă care ne ajută sistemul imunitar

Alimente de toamnă care ne ajută sistemul imunitar. Schimabrea anotimpului ne poate crea probleme de…

10 ore ago

Cât de ”mofturoși” sunt gemenii cuplului George – Amal Clooney. Bucătăreasa a recunoscut tot

Cât de ”mofturoși” sunt gemenii cuplului George și Amal Clooney. Bucătăreasa a recunoscut tot George…

11 ore ago

17 septembrie – Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

Astăzi, 17 septembrie 2024, este celebrată Ziua Mondială a Siguranța Pacienților cu scopul de a…

11 ore ago

SOFMEDICA Group la 30 de ani de activitate: investiții de peste 55 de milioane de euro în regiune

SOFMEDICA Group la 30 de ani de activitate: investiții de peste 55 de milioane de…

12 ore ago

Citeste si: