Sari la conținut

Riscuri la care te expui în mod inconştient

Statisticile arată că aproape 1,5 milioane de români suferă de diabet zaharat, 36% din populaţia României se confruntă cu obezitatea şi supraponderea şi 25% dintre pacienţii cu diabe zaharat prezintă trigliceride crescute.

Prevenirea acestor boli ţine de fiecare în parte: fie că alegi să faci o plimbare în locul maşinii sau a transportului în comun, fie că alegi o salată sănătoasă în locul unei mese grele bogată în carbohidraţi şi calorii, organismul îţi va mulţumi pentru alegerea făcută şi va păstra un nivel optim al trigliceridelor. De asemenea, testarea trigliceridelor este primul pas pentru o viaţă liniştită şi sănătoasă.

Profilul lipidic al organismului nu este alcătuit doar din colesterol ci şi din trigliceride. Acestea sunt un tip de lipide care circulă în sânge şi sunt depozitate în celulele grase ale corpului, fiind utilizae atunci când organismul are nevoie de un „boost” de energie.

Într-o dietă există o regulă nescrisă: trebuie să arzi mai multe calorii decât consumi, astfel că persoanele care consumă mai multe calorii şi ard foarte puţine, riscă să aibă nivelul de trigliceride crescut. Nivelul normal al trigliceridelor poate fi observat printr-o simplă analiză de sânge şi are în mod normal valoare de 150 mg/dl.

Dacă valoarea trigliceridelor este crescută există o serie de riscuri:

Accident vascular cerebral, deoarece trigliceridele pot afecta circulaţia sângelui care irigă creierul

Infarctul miocardic:  acumularea trigliceridelor peste limită determină creşterea riscului de boli ale inimii şi vaselor

Afecţiuni ale picioarelor:  creşterea nivelului grăsimilor din sânge poate deterina formarea de depozite în artere la nivelul picioarelor, ceea ce ar putea duce la apariţia unei boli numită boala arterelor periferice.

Hipertrigliceridemia (HTG): este o afecţiune frecventă, caracterizată prin creşterea trigliceridelor în sânge peste nivelul de 150 mg/dl. Este exacerbată de diabetul zaharat, obezitate şi sedentarism şi este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

 

Ana Maria Niţu

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel