Din cuprinsul articolului
Gigantul tehnologic OpenAI și-a prezentat recent noul instrument de transcriere, Whisper, bazat pe inteligență artificială, care poate prescrie medicamente.
Cercetătorii atrag însă atenţia că Whisper are un defect major: este predispus să inventeze bucăți de text sau chiar propoziții întregi.
OpenAI și-a prezentat instrumentul ca având o „ soliditate și o acuratețe apropiată de nivelul uman”. Totuși, Whisper este predispus să inventeze bucăți de text sau chiar propoziții întregi, conform interviurilor cu peste 10 ingineri de software, dezvoltatori și cercetători universitari.
Acești experți au declarat că unele dintre textele inventate – cunoscute în industrie drept halucinații – includ comentarii rasiale, retorică violentă și chiar tratamente medicale imaginare, transmite Reuters.
Experții au declarat că astfel de invenții sunt problematice, deoarece Whisper este utilizat într-o serie de industrii din întreaga lume pentru a traduce și transcrie interviuri, a genera texte și a crea subtitrări pentru videoclipuri.
Ei au mai declarat că și mai îngrijorătoare este graba centrelor medicale de a utiliza Whisper pentru a transcrie consultațiile pacienților cu medicii, în ciuda avertismentelor OpenAI, care a spus că instrumentul nu ar trebui utilizat în „domenii cu risc ridicat”.
Astfel de greșeli ar putea avea „consecințe foarte grave”, în special în mediul spitalicesc, a declarat Alondra Nelson, care a condus Biroul de politici științifice și tehnologice al Casei Albe pentru administrația Biden, până anul trecut. „Nimeni nu își dorește un diagnostic greșit”, a adăugat Nelson. „Ar trebui să existe un standard mai ridicat”.
Whisper este, de asemenea, utilizat pentru a crea subtitrări pentru persoanele surde și cu deficiențe de auz – o populație expusă unui risc deosebit de transcrieri greșite, potrivit sursei citate de Mediafax.
Peste 30.000 de medici și 40 de sisteme de sănătate, inclusiv Clinica Mankato din Minnesota și Spitalul de Copii din Los Angeles, au început să folosească Whisper.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…